Skladatelská soutěž Gramodeska zná své vítěze

3. červen 2011

V evropské soutěži mladých skladatelů zvítězila Eliška Svobodová (Fanfán Tulipán), na druhém místě se umístil kytarista Libor Šmoldas.

Jak už jsme dříve informovali, letos proběhl 3. ročník skladatelské soutěže Gramodeska. Cílem přehlídky je zviditelnění mladých autorů bez ohledu na žánr, přičemž autor skladby musí být narozen po roce 1974 a pocházet z Evropské unie. Účastnit se šlo jak sólově, tak ve skupině.

Pořadatelé dnes vyhlásili vítěze soutěže i ohodnocení skladeb zúčastněných autorů (těch bylo více než 100 z několika zemí Evropy).

Hlavní cenu OSA (15 000 Kč) získala mladá skladatelka Eliška Svobodová (24) se skladbami Maríjo, ujíždí ti cirkus (16 bodů) a Maryčka Magdonova (15 bodů) v provedení vlastní skupiny Fanfán Tulipán. Seskupení studentů Konzervatoře a VOŠ Jaroslava Ježka nevyhrálo poprvé: v loňském roce podobně uspěli v přehlídkách Mladí ladí jazz a Jazz Prix. Kompozice pochází z debutového alba Polyorama, které vydal Radioservis.

02248939_2.jpeg

Druhou cenu (společnosti Petrof za nejlepší nahrávku za použití akustického piana, 3000 Kč) získal kytarista Libor Šmoldas za skladbu Brazilian impressions. Ta pochází z alba In New York on Time, které loni vydal label Animal Music a účinkují na něm Sam Yahel, George Mraz, Jeff Ballard a zpěvačka Zeurítia.

Finalisté (úplný seznam s obodováním níže) budou tradičně zaznamenáni na LP Vinylová budoucnost. Navíc v listopadu proběhne série koncertů v Praze, Brně a pravděpodobně i v Bratislavě a Opavě, z nichž některý nahraje Český rozhlas 3 – Vltava.

02354163.jpeg

Soutěž se uskutečnila ve dvou kategoriích věku (do 25 let a do 35 let), přičemž žánrově nebyli skladatelé nijak omezeni. Ze známějších jazzových jmen se v přehledu došlých nahrávek objevují Ondřej Štveráček, Tomáš Liška, či Rudy Horvát.

V porotě Gramodesky zasedli hudební skladatelé a hudebníci (Iva Bittová, Zdeněk Merta, Pavla Milcová, Varhan Orchestrovič Bauer atd.) a hudební publicisté. Pořadatelé zveřejnili podrobný přehled, jak jednotliví porotci hlasovali i se slovními komentáři k některým skladbám.

Finalisté – kategorie do 25 let Maríjo, ujíždí ti cirkus - Eliška Svobodová - 16b Tension - Franciszek Araszkiewicz - 16b Coctail for Marimba Solo - Krystian Skubala - 16b Maryčka Magdonova - Eliška Svobodová - 15b Paleta barev - Stanislav Poslušný - 13b Trzy Kolysanki Ludowe - Ewa Fabiańska - 12b Perfect man - Dima Bodarev - 12b

Finalisté – kategorie do 35 let V kvartě žestě - Martina Trchová - 19b Tierra de mis Padres - Tomáš Liška - 18b Piano Sonata in 3 Parts - Iryna Blokhina - 17b Brazilian impressions - Lubor Šmoldas - 15b Nahé telá stromov - Kristína Prekopová - 15b Vrba - Lucie Redlová - 13b Feritto - Silvia Michalidesová - 13b Ptáček - Jindra Holubec - 11b Shine - Radek Malý - 9b Jabloně - Ondřej Slavík - 8b

Speciální ocenění Varhana Orchestroviče Bauera: Věta - Eliška Cílková - 9b

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.