Paweł Kaczmarczyk o novém albu

19. červenec 2011

Jeden z nejtalentovanějších pianistů současného polského jazzu nastínil své budoucí plány. Paweł Kaczmarczyk v září ve slavném studiu Tokarnia nahraje svou třetí desku v pozici leadera.

Předchozí Kaczmarczykova alba Audiofeeling a Complexity in Simplicity v Polsku obdržela snad všechna možná ocenění. V Česku vystoupil například v roce 2009 na Jazz Goes to Town v Hradci Králové. Igor Wasserberger tehdy v recenzi pro Harmonii neskrýval své nadšení:

„Všechny různorodé vlivy Kaczmarczyk dokáže koherentně propojit a dát jim znaky osobitosti. Nespoléhá na jednu emociální polohu, ale prezentuje celou šíři nálad a afektů. Jeho skladby jsou harmonicky i rytmicky vzrušující; nerad volím nadsazená slova hned při prvním setkání (předtím jsem Kaczmarczyka neslyšel), nicméně zdá se, že v jazzu se zrodila nová osobnost.“

Jak informuje polská stanice RadioJazz.Fm, jde oproti poměrně robustnímu obsazení na předchozí desce (12 členů) o návrat ke komornějšímu triovému formátu. Kaczmarczyka na něm doprovodí pouze bubeník Dawid Fortuna a basista Maciej Adamczak. Ve studiu chce pianista nahrát tři odlišné bloky hudby: plně improvizovaný materiál, dále své vlastní nové kompozice, a také interpretace skladeb Raye Charlese, které nedávno představil na koncertech.

02390475.jpeg

Z výsledku pak chce vybrat materiál ve spolupráci s německým producentem Siegfriedem Lochem, na jehož labelu ACT by mělo album opět vyjít.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.