Polský Gdaňsk má novou jazzovou hymnu

28. červenec 2011

Severopolské město Gdaňsk, úzce spjaté s tzv. yassovou scénou, představilo stylovou hymnu, na níž se podílely špičky progresivního polského jazzu.

Nový spot se jmenuje „mYASSto wolności”, čímž odkazuje hned ke dvěma fenoménům z historie města. Doslovný překlad „město svobody“ připomíná, že právě v Gdaňsku před třiceti lety vzniklo opoziční hnutí Solidarita. Verzálkami vepsané slovo „yass“ se ale váže k nedávné hudební historii.

„Yass“ patří k nejzajímavějším kapitolám historie polského jazzu. Jde o specifický hudební žánr a umělecké hnutí přelomu 80. a 90. let v Polsku. Ke stěžejním kapelám žánru patřila skupina Milosc, která vznikla v roce 1988 v právě v Gdaňsku na popud kytaristy Ryszarda „Tymon“ Tymanskiho. S komunitou podobně smýšlejících mladých hudebníků svou hudbu pojmenovali jako „yass“: čímž se chtěli vymezit vůči hlavnímu proudu polského jazzu.

Yass je nyní považován za žánr kombinující novou vlnu, free jazz, tvrdší rock, ale i poezii a experimentální divadlo. Pro polský jazz představoval yass nový kreativní impuls a k tomuto proudu se řadí i kapely jako Not Two, Robotobibok, Trytony, Loskot a další. Nahrávání klipu pro Gdaňsk se zúčastnily přední osobnosti někdejších yassových skupin jako Leszek Możdżer, Tymon Tymański, Mikołaj Trzaska, Olo Walicki, Piotr Pawlak a další.

A jak vypadá výsledek? Zde je:

Projekt „yassové hymny“ Gdaňsku vzešel z kulturního odboru severopolského města. Režíroval jej Maciek Szupica, známý již z jiných podobných multimediálních projektů.

Na pozadí nahrávání klipu se můžete podívat zde:

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.