Al Di Meola zavzpomíná v Plzni na mládí

5. květen 2015

Americký kytarista na současném sólovém akustickém turné, které zavítá 10. května i do plzeňské Měšťanské besedy, „oživuje“ dětskou lásku. Zahraje především bravurní úpravy melodií z repertoáru The Beatles.

Al Di Meola se nikdy netajil upřímným obdivem k populární liverpoolské čtveřici, jejíž hudba se v Americe prosadila, když mu bylo deset let.

„Odmalička jsem miloval The Beatles. A stále miluji! A právě Strawberry Fields, jeden z jejich avantgardnějších kousků, mi skvěle zapadl do nového repertoáru. Cítil jsem, že by ta skladba mohla na CD představovat takové hezké překvapení,“ řekl kytarista autorovi článku v rozhovoru k později bohužel ze zdravotních důvodů zrušenému koncertu v rámci Československého jazzového festivalu v roce 2011. Tehdy Di Meola mluvil o úpravě jediné písně The Beatles, zařazené na album Pursuit Of Radical Rhapsody (2011). Ale v hlavě už se mu rodil nápad na celou desku „broučího“ materiálu.

Vyšla o dva roky později pod názvem All Your Life (A Tribute To The Beatles) a Di Meolovi se na ní podařilo nosně a výstižně zpracovat pro „pouhou“ akustickou kytaru (tu tam se studiovým playbackem přidanou stopou, onde se střídmým doprovodem perkusí, které si nahrával také sám) a často v osobitě latinském duchu i písně s původně velmi košatým aranžmá jako A Day In The Life nebo I Am The Walrus. Koncertně pak zazněl repertoár i v řadě dalších sestav, včetně přizvaných smyčců.

V rámci plzeňského koncertu ovšem nenabídne Al Di Meola pouze nápěvy z dílny Fab Four. Ostatně i název turné zní Beatles And More Acoustic a mezi ono „více“ se počítá také kytaristovo ohlédnutí za vlastními majstrštyky.

Současné akustické turné, které končí v polovině června (mimochodem, 9. 6. zavítá také do Bratislavy), vlastně představuje momentální rozloučení s projektem ucelené pódiové prezentace melodií The Beatles. I když v budoucnu může nastat cokoliv včetně další šance na The Beatles podle Ala Di Meoly, kytarista už přichystal na léto projekt úplně nový. Naváže na nedávno dokončené album Elysium, kde se vrací k více „elektrickému“ zvuku, i když nepomíjí ani předivo kytar akustických. Na koncertech opět zazní spíše hudba tišší, což naznačuje i název plánovaného turné Elysium & More Unplugged.

„Ve studiu není problém docílit elektrického soundu potichu, ale vyšší úroveň hlasitosti na koncertech mi přece jen vadí,“ vysvětlil Di Meola, který v posledních letech trpí problémy se sluchem. Přesto se i na živo občas k elektrické kytaře a k fusion přihlásí, jak naznačila nedávná vystoupení řady Elegant Gypsy & More Electric Tour, akcentující kytaristovo asi nejznámější latin/jazzrockové album z roku 1977.

03011256.jpeg

V pražském Rudolfinu už jsme v roce 2012 zažili výtečný Di Meolův koncert v duu s Gonzalem Rubalcabou, plzeňské představení pomůže dokreslit důležitou část maestrova obrázku. A věřme, že se v budoucnu dočkáme i dalších konstelací. Kytaristovo hudební spektrum je stále neuvěřitelně pestré, i když návrat jistého slavného tria, o kterém se dokonce i pořadatelsky šuškalo, navždy zhatila smrt Paca de Lucíi. A jakoukoliv další spolupráci s Chickem Coreou vyloučil samotný Al Di Meola: „To v žádném případě! Koncertní reunion Return To Forever (v roce 2008) nebyla žádná výzva a měl pěkně daleko k srdcové záležitosti.“ Ale jak říkají Angličané: Never say never.

Al Di Meola – akustická kytara

10. 5. 2015, 19:00 hodin, Plzeň, Měšťanská beseda

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.