Bohemia Jazz Fest přiveze Billa Frisella

19. květen 2015

Přísloví říká, že „na dobré se zvyká snadno“. I letos se bude hrát na českých náměstích vrcholný světový jazz a neplatí se vstupné. Letošní Bohemia Jazz Fest proběhne od 9. do 19. července a přiveze Billa Frisella, Terence Blancharda, Yellowjackets či Tingvall Trio.

Kdyby každoročně neprobíhal výjimečný putovní festival Bohemia Jazz Fest, něco by nám už chybělo. Přitom vůbec není samozřejmé nabídnout návštěvníkům zdarma tak bohatý program. „A dnes mám pocit, že kromě toho také propagujeme Českou republiku,“ řekl s oprávněnou hrdostí dramaturg a jeden z organizátorů festivalu Rudy Linka v loňském rozhovoru pro ČRo Jazz.

Legendární fusion/smooth jazzoví Yellowjackets se vracejí na Bohemia Jazz Fest jako stěhovavé vosy. Jejich hudební žihadla jsou ovšem veskrze příjemná. Kapela vystoupila už na prvním ročníku festivalu v roce 2006, o dva roky později zahrála společně s Mikem Sternem, dorazila i v roce 2010. „O úspěch výsledku se padesátiprocentně dělí kompoziční promyšlenost s typičností soundu,“ napsal o nich Ondřej Bezr.

Charakteristický zvuk zachovávají Yellowjackets navzdory faktu, že jejich sestava se často mění. Prošli jí Jimmy Haslip, Michael Landau i Robben Ford. Asi je to dáno uhrančivou kolektivní inteligencí vosího roje. Tu by měli 9. července v Plzni reprezentovat klávesista Russell Ferrante, zakládající člen a jediný muzikant, který setrval od roku vzniku 1977, saxofonista Bob Mintzer „zaměstnaný“ od roku 1991, bubeník Will Kennedy, který figuroval v obsazení v letech 1987 až 1999 a zase se před pěti lety vrátil na místo činu, a letošní „přírůstek“, australský baskytarový génius Dane Alderson.

 

Vrací se i další z účastníků 1. ročníku, kytarista Bill Frisell. Tentokrát s projektem Guitar In The Space Age, který představí hned dvakrát, 15. července v Praze a o den později v Liberci. Ačkoliv repertoár surfových, psychedelických i popových melodií 60. let může z nahrávky Guitar In The Space Age! (2014) s odstupem času působit přece jen poněkud prvoplánově, tedy z hlediska příznivců Frisellových experimentálnějších muzikantských poloh, pod širé nebe a pro široké publikum se hodí dokonale. O Frisellově hráčském mistrovství přitom nenastanou pochyby.

Vrátí se i další „starý známý“ trumpetista a skladatel Terence Blanchard. Držitel pěti Grammy vystoupí spolu s E-Collective 13. července v Praze. K u nás prověřeným jistotám patří i švédský pianista Martin Tingvall se svojí kubánsko-německou sestavou. Tingvall Trio uslyší účastníci posledního pražského (15. července) a následujícího libereckého večera.

 

Z pódií BJF dobře známe i norského saxofonistu, flétnistu i příležitostného zpěváka Hakona Kornstada, který má za sebou spolupráci s Buggem Wesseltoftem i Patem Methenym. Navštíví se svým ansámblem Domažlice, Tábor a první termín 13. července na pražském Staroměstském náměstí.

Na několika scénách (Plzeň, Domažlice, Tábor, první pražský termín) zahrají i rakouští Kompost3, kteří se letos velmi dobře uvedli i v rámci JazzFestu Brno:

„Posluchače čekal nevšední (nejen) jazzový zážitek. Kompost totiž, věrni svému jménu, rozkládají jazz do různých žánrů, od funky až po elektronický house. Elektronika byla slyšet nejen z klávesových nástrojů, efekty byly zastoupeny i ve zvuku trumpety (...) Sono tak pohltili do nepřetržitého proudu hudby, která se valila sálem a téměř nenechala posluchače vydechnout,“ napsala o brněnském koncertu Nikola Illeová v internetovém časopisu Musicologica.

 

Bez zajímavosti není ani projekt Earth Wind & Fire Experience. Aby nedošlo k omylu, nejde přímo o návaznou sestavu stále fungující funkové legendy Earth, Wind & Fire. Jak napoví modifikovaný název, máme čest s projektem jednoho z někdejších členů EW&F (z let 1973 až 1981), kytaristy Ala McKaye. Což ovšem neubírá projevu kapely na autenticitě (14. července, Praha).

Kapacita článku nestačí na odstavce o dalších interpretech, kteří by si zasloužili pozornost. O mladé polské kapele Mikromusic, fúzující moderní jazz s trip hopem, islandské pianistce Sunně Gunnlaugsové nebo španělském saxofonistovi a flamenco-jazzovém kapelníkovi Antoniovi Lizana. Program navíc jako každoročně doplní nejzajímavější představitelé jazzu domácího jako Noční optika, Vertigo, Otto Hejnic Trio či Libor Šmoldas Trio.

Opravdu pestrá kolekce účinkujících, rozložená rafinovaně - až na relativně stereotypní dramaturgii tří závěrečných termínů – napříč republikou. Hudebním fanouškům nezbude nic jiného než trochu cestovat.

Výběr z programu BJF 2015

9. 7. – Plzeň: Yellowjackets10. 7. – Domažlice: Hakon Kornstad11. 7. – Tábor: Mikromusic13. 7. – Praha: Terence Blanchard E-Collective14. 7. – Praha: Earth Wind & Fire Experience15. 7. - Praha: Tingvall Trio, Bill Frisell16. 7. – Liberec: Tingvall Trio, Bill Frisell17. 7. – Brno: Antonio Lizana Group18. 7. – Písek: Sunna Gunnlaugs19. 7. – Prachatice: Antonio Lizana Group

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.