Česká jazzová sklizeň 2016 – 1. díl

23. listopad 2016

Také letos si stanice ČRo Jazz vytyčila nelehký úkol – zmapovat všechna alba, na kterých se v roce 2016 podíleli čeští jazzoví hudebníci. Vybíráme jak nahrávky čistě jazzové, tak výrazné počiny s přesahy do jiných žánrů. Čtěte první díl našeho shrnutí!

Ondřej Štveráček Quartet feat. Gene Jackson – Calm (New Port Line)

Jako speciálního hosta si saxofonista Ondřej Štveráček na své album Calm pozval amerického bubeníka Gena Jacksona, někdejšího spoluhráče Herbieho Hancocka nebo Dianne Reeves. Dalšími členy skupiny jsou pianista Klaudius Kováč a kontrabasista Tomáš Baroš. Album obsahuje pět skladeb Ondřeje Štveráčka, dvě od Tomáše Baroše a jednu převzatou od Emiela Wienholtse. Spolupráci s Jacksonem si Štveráček vyzkoušel nejen ve studiu (Svárov, březen 2015), ale také na koncertním turné, které probíhalo v březnu 2016.

Vilém Spilka Quartet – Podvod (Indies Happy Trails)

Vilém Spilka si pro první studiové album své aktuální kapely zvolil netradiční téma: přearanžoval a do jazzové podoby přetavil notoricky známé písně Honzy Nedvěda ze zpěvníku skupiny Brontosauři (mj. Růže z papíru, Tulácký ráno, Ptáčata) i z jeho sólové dráhy (titulní Podvod). Skupina album nahrála ve složení Vilém Spilka (kytara), Radek Zapadlo (saxofony), Vlastimil Trllo (kontrabas) a Martin Kleibl (bicí). Součástí bookletu jsou stylové černobílé fotografie hudebníků z nefalšovaného trampského prostředí.

Čtěte také

 

Muff – Hypnotix Bum Bum (Polí5)

Hypnotix Bum Bum je název třetího alba pražské skupiny Muff, která se inspiruje různými vrstvami a větvemi jazzové hudby – fúzí a elektrickým jazzem Milese Davise ze 70. let, tvorbou skladatele a kontrabasisty Charlese Minguse, ale i současnou americkou scénou. Sestavu kapely tvoří kytarista Jiří Šimek, basista Jakub Vejnar, bubeník Roman Vícha. saxofonista Marcel Bárta a hráč na klávesové nástroje Jakub Zitko. Bárta a Zitko jsou také autory repertoáru.

Čtěte také

Petr Beneš Quartet – PBQ + 1 (Benny Records)

Pianista a skladatel Petr Beneš si pro své album vybíral spoluhráče velmi pečlivě. Jako prvního oslovil saxofonistu Ondřeje Štveráčka, který podle něj jako „saxofonista sólista u nás nemá konkurenci.“ Na kontrabas na albu hraje Tomáš Baroš, na bicí Marek Urbánek a jako host navíc v několika skladbách hostuje také trumpetista Miroslav Hloucal. Beneš, který v roce 2011 vyhrál skladatelskou soutěž OSA, nabízí na albu výhradně autorský repertoár.

 

Miriam Bayle – Song (Studio Chorus)

Slovenská zpěvačka Miriam Bayle, která už řadu let působí na české scéně, nazvala své nové album Song. CD, které jen velmi volně navazuje na její předchozí koncertní projekt Fenomén scat, zpěvačka natočila společně s pianistou Tomášem Jochmannem, s Petrem Dvorským, který střídá kontrabas a baskytaru, s bubeníkem Dano Šoltisem a s hráčem na perkuse Vítem Halškou. Jako hosté v některých písních hrají Rostislav Fraš na saxofon a Adam Tvrdý na kytary. CD obsahuje pestrou směs písní – latinskoamerické standardy, jednu melodii Duka Ellingtona i ukázky ze zpěvaččiny vlastní tvorby.

Čtěte také

Laco Deczi & Jazz Cellula CZ – Memories Of You (Indies Happy Trails)

Album Memories Of You obsahuje koncertní nahrávku Laca Decziho z festivalu Valašský špalíček z roku 2007. Trumpetistu tehdy ve Valašském Meziříčí doprovázeli Zdeněk Fišer na kytaru, Ondřej Podhajský na baskytaru a kapelníkův syn Laco Deczi mladší (Vaico) na bicí. Zatímco na svých řadových albech Deczi zpravidla nabízí původní skladby – své nebo svých spoluhráčů –, zde udělal výjimku. Kromě skladby Banány totiž album obsahuje pouze jazzové standardy.

Čtěte také

Laco Deczi
autor: Milan Tesař
Spustit audio