Česká jazzová sklizeň 2016 – 3. díl

9. prosinec 2016

V našem každoročním seriálu mapujeme všechny jazzové nahrávky, na kterých se v uplynulém roce podíleli čeští hudebníci. Nicméně naše pojetí „jazzu“ je vcelku široké, a tak vybíráme jak nahrávky čistě jazzové, tak výrazné počiny s přesahy do jiných žánrů. Čtěte třetí díl našeho shrnutí!

Sisa Feher & Fehero Rocher – Cirrus (Slnko Records)

Album Cirrus slovenské zpěvačky Sisy Fehérové a její skupiny Fehero Rocher obsahuje akustické jazzové skladby a také několik úprav slovenských lidových písní v aranžích italského pianisty Federica de Vittora. Fehero Rocher je pouze jedním z projektů mladé interpretky. Z českých pódií známe Fehérovou také jako členku funkové kapely Pitch Bender. Členy mezinárodní skupiny Fehero Rocher jsou mimo jiné kytarista Antonín Dlapa a kontrabasista Miloš Klápště.

Čtěte také

Vertigo – Nononononininini (Animal Music)

Dvojnásobní držitelé jazzového Anděla přišli se svou možná nejpestřejší deskou, na které se instrumentální kompozice Marcela Bárty (a jedna od Vojty Procházky) střídají s verši Ivana Kraska, které zhudebnil a historicky poprvé také zpívá trumpetista Oskar Török. Skupina na albu pokračuje v propojování svého progresivního zvuku, který přesahuje jazzový žánr, s jemnou elektronikou. Novinkou je fotografie členů skupiny na obalu (i když rozostřená).

Čtěte také

Pavel Wlosok Trio & Paul Bollenback – Smile Baby Smile (New Port Line)

Pavel Wlosok, český klavírista a skladatel, který už řadu let žije ve Spojených státech, natočil své čtvrté album pro společnost New Port Line v triu s kontrabasistou Zackem Pagem a bubeníkem Evanem Martinem. Důležitým aktérem je však čtvrtý hráč, speciální host alba, kytarista Paul Bollenback. Wlosok na albu hraje na elektrické piano Fender Rhodes a právě souzvuk tohoto nástroje s Bollenbackovou kytarou je pro nahrávku určující. Wlosok říká: „Paul je jeden z mála kytaristů, který dokáže skvěle hrát s pianisty.“

Čtěte také

Mamatohe – Mamatohe (Animal Music)

Pod akronymem MAMATOHE se skrývá spojení dvou českých a dvou latinskoamerických jazzových hudebníků. Kontrabasista Tomáš Liška a saxofonista Marcel Bárta absolvovali v roce 2012 turné v Mexiku a v Evropě s mexickým klavíristou Markem Aanderudem a s argentinským bubeníkem Hernanem Hechtem. K nahrávce, která vznikla ve studiu Sono v závěru turné, se po čtyřech letech vrátil Tomáš Liška s mistrem zvuku Milanem Cimfem, kteří materiál připravili k vydání.

 

Carpet Cabinet – Be Good, Stay Strong, Live Long (vlastní náklad)

Debutové album progresivní kapely obsahuje 12 skladeb, a to jak instrumentálních, tak s hostujícími vokalisty. Mezi nimi figurují jména jako Sisa Fehérová, Zuzana Mikulcová, Tina Mweni, JeN Hovorka nebo Ashley Abrman. Skladby skupiny v sobě zahrnují prvky moderního jazzu, hiphopu, soul, R&B i elektronické hudby. Album vznikalo ve studiu Svárov, mix a mastering měl na starosti uznávaný producent Ecson Waldes.

Hot Sisters – Swing je můj king (vlastní náklad)

Trio Hot Sisters tvoří Doris a Sophia Lamošovy a Alice Bauer. V repertoáru mají vlastní aranže swingových evergreenů i původní skladby, jejichž autorkou je babička sester Lamošových Věra Chrbolková, dcera swingového pianisty Antonína Kudrny. Vedle swingu se skupinu zaměřuje také na hudbu 20. let, která swingové éře předcházela, a také na blues. Na albu se podílelo patnáct hudebníků a jako producent nahrávku zaštítil pianista Miroslav Lacko.

 

autor: Milan Tesař
Spustit audio