Česká jazzová sklizeň 2016 ‒ 4. díl

18. prosinec 2016

Pokračujeme v mapování všech jazzových nahrávek českých hudebníků, vydaných v roce 2016. Čtěte čtvrtý díl našeho přehledu, který později vydáme také v tištěné verzi!

Michael Krásný – Doing What I Do (MK Records)

Baskytarista Michael Krásný, známý z aktuální koncertní kapely Laca Decziho (Celula New York) sestavil své sólové album z autorských i převzatých skladeb. Najdeme na něm mimo jiné dvě melodie Stevieho Wondera, hit skupiny The Temptations ze 70. let Papa Was a Rolling Stone nebo instrumentální verzi Modlitby pro Martu. Michael Krásný vedle baskytary nahrál i kytarové a klávesové party a v písni Michela Legranda Windmills of Your Mind dokonce zpívá.

Čtěte také

Petr Kalfus Sextet – Night Talks (Amplion)

Saxofonista Petr Kalfus je členem několika předních jazzových skupin a jako jediný český hudebník se v roce 2008 zúčastnil projektu European Jazz Orchestra na turné po Evropě. Jeho Sextet tvoří významné osobnosti české jazzové scény – vedle kapelníka (saxofony, basklarinet) to jsou Jakub Doležal (saxofony), Jan Jirucha (trombón), Jiří Neužil (piano, syntezátor), Petr Dvorský (kontrabas) a Martin Kopřiva (bicí).

Skupina začínala se skladbami Walta Weiskopfa, ale na svém debutovém albu se představuje s vlastními kompozicemi, ovlivněnými moderním jazzem i soudobou vážnou hudbou.

 

Petr Kroutil & his Brothers – Another Day in AghaRTA (Arta)

Známé skladby jako Gershwinovo Summertime, Don’t Let Me Be Lonely Tonight Jamese Taylora, Another Day in Paradise Phila Collinse nebo Love Is All Around od skupiny The Troggs představuje na svém koncertním albu Petr Kroutil (zpěv, saxofon) se svými spoluhráči (Ondřej Kabrna – klavír, varhany, Vít Švec – kontrabas, Michal Hejna – bicí, Imran Musa Zangi – perkuse). CD obsahuje záznam vystoupení z pražského klubu AghaRTA ze 7. prosince 2015.

GrooveKeepers – Blacktown Sessions Vol. 1

Skupinu GrooveKeepers tvoří pianista Najponk, varhaník Jan Kořínek, saxofonista Osian Roberts a bubeníci Marek Urbánek a Tomáš Vokurka. Album obsahuje hudbu, kterou skupina se zvukem na pomezí jazzu, soulu a blues natočila během dvou odpoledních setkání na jaře 2016. Najponk prohlásil v našem Rozhovoru měsíce, že mu spojení Kořínkových hammondek a Robertsova saxofonu připomíná někdejší spolupráci americké varhanice Shirley Scott se saxofonistou Stanleym Turrentinem.

Čtěte také

Behind the Door – Proti proudu (vlastní náklad)

Skupinu Behind the Door její členové založili jako čtrnáctiletí kluci na základní umělecké škole. O třináct let později jsou všichni profesionálními muzikanty a kapela stále existuje. Její třetí album Proti proudu obsahuje deset skladeb, které pět z šesti členů souboru napsalo za poslední dva roky.

Skupina těží z výrazného souzvuku dvou dechových nástrojů (Ladislav Muroň – flétna, Ondřej Klímek – saxofon), které doplňují piano (Adam Zbránek), kytara (Radim Přidal), baskytara (Lukáš Čunta) a bicí (Matěj Drabina). Hudba kapely je sice pevně zakotvená v jazzové tradici a improvizaci, ale slyšíme v ní i ohlasy rocku, latinských rytmů nebo klasické hudby.

Rozhlasový big band Gustava Broma – Correspondance (Radioservis)

Rozhlasový bigband Gustava Broma přímo navazuje na tradici Orchestru Gustava Broma, který se vydal na profesionální dráhu už v roce 1940. Současný orchestr pod vedením Vladimíra Valoviče nabízí na svém novém albu autorské skladby výrazných představitelů mladší a střední generace současného českého jazzu. Hudebníci jako Miroslav Hloucal, Jan Jirucha, Rostislav Fraš nebo Ondřej Štveráček se zde tak představují ve dvojí roli sólistů a skladatelů.

03658796.jpeg
autor: Milan Tesař
Spustit audio