Česká jazzová sklizeň 2016 ‒ 5. díl

25. prosinec 2016

Závěr roku se blíží, nicméně nápor nových českých jazzových alb neustává. V pátém díle našeho seriálu připomínáme novinky Otto Hejnice, Roberta Balzara, Kryštofa Marka a dalších.

Robert Balzar Trio – One Day (DVD) (Arta)

V hlubokém lese u Poličky na konci letních prázdnin natočilo Robert Balzar Trio své oficiální DVD. „Piano Steinway z roku 1927 nám zapůjčila synagoga v Českém Krumlově, pak bylo ještě třeba zastavit přelety stíhaček, které zde mají svůj cvičný prostor. A v neposlední řadě zařídit pěkné počasí,“ vyjmenovává kontrabasista Robert Balzar úskalí náročného projektu.

Záznam obsahuje skladby Roberta Balzara a pianisty Jiřího Levíčka (a jednu, na níž se autorsky podílelo celé aktuální trio včetně bubeníka Kamila Slezáka) a k tomu dvě převzaté melodie – It Ain’t Necessarily So George Gershwina a Alice In Wonderland Sammyho Faina.

Čtěte také

Otto Hejnic – Lights (Hevhetia)

Po autorském debutovém albu One a následujícím Standards One s převzatými skladbami přichází Otto Hejnic Trio s dalším čistě autorským albem. Pět ze šesti skladeb složil bubeník Otto Hejnic, jednou přispěl pianista Ondrej Krajňák.

Ústředním tématem alba je světlo, a to ve fyzikálním i duchovním smyslu slova. S tímto konceptem ladí i obal alba s detailem Hejnicovy abstraktní fotografie, pořízené před několika lety na svitkový film. Trio hraje od prvního alba v nezměněné sestavě – vedle Hejnice a Krajňáka je jeho členem kontrabasista Josef Fečo.

Čtěte také

Jan Hasenöhrl – Stage Moments (Out Of The Frame)

Nové profilové CD trumpetisty Jana Hasenöhrla je rozkročeno mezi jazzem, vážnou a populární hudbou stejně jako jeho protagonista. Hasenöhrl s doprovodem „svého“ Českého národního symfonického orchestru nahrál skladby Bobbyho Shewa (Nadalin), Astora Piazzolly (Libertango), Beatles (The Long And Winding Road) nebo Lala Schifrina (Trumpet Fantasy). Diriguje Steven Mercurio.

Čtěte také

Milan Svoboda Quartet – Pozdní sběr (Amplion)

„Všechny kompozice na tomto albu jsou inspirovány vínem,“ zmiňuje skladatel a pianista Milan Svoboda hlavní inspirační zdroj svého nového koncepčního alba. Novinka obsahuje šest skladeb o celkové stopáži 50 minut.

Skupinu vedle kapelníka tvoří saxofonista Milan Krajíc, baskytarista Filip Spálený a bubeník Ivan Audes. Na zvuku se podílela dvě naše přední studia – v Sono Records se album nahrávalo a Alexej Charvát (zároveň vydavatel alba) ve svém studiu Svengali realizoval mix a mastering.

 

Jiří Slavík – Mateřština (Animal Music)

Třebaže prožil polovinu svého života v zahraničí, hlásí se kontrabasista a skladatel Jiří Slavík ke svým moravským kořenům. Obdivuje například moravskou táhlou píseň, kterou přirovnává ke stylu rubato v jazzu. Nové album natočil společně s dalším jazzovým kontrabasistou a také etnomuzikologem Marianem Friedlem (zde hraje na různé píšťaly).

Sám Slavík tentokrát vedle kontrabasu hraje i na další nástroje. A i když koncept alba čerpá z folkloru, cimbál nahradil Slavík klavírem a přidal další jazzové a nadžánrové prvky.

Čtěte také

Basista Jiří Slavík

Kryštof Marek – Půlnoční obrazy

Skladba Kryštofa Marka Půlnoční obrazy byla uvedena v premiéře v dubnu 2016 na Polička Jazz Festu a zazněla také v červnu na Noci kostelů ve Štěchovicích v tamním kostele sv. Jana Nepomuckého. Tímto kostelem byla totiž skladba inspirována a názvy jednotlivých vět se vztahují ke konkrétním místům v kostele.

Na albu zpívají Athina Langoska, Lucie Novotná, Peter Strenáčik, a Ondřej Izdný. Hrají mimo jiné David Fárek (saxofony), Vratislav Bartoš (trubka), Martin Lehký (baskytara), Ivan Audes (bicí) a samozřejmě také Kryštof Marek (piano).

 

autor: Milan Tesař
Spustit audio