Český rozhlas Jazz Fest představí polský jazz

28. listopad 2014

Stanice Český rozhlas Jazz a Vltava pořádají již třetí ročník vlastního festivalu. Po předešlém úspěchu estonského a norského programu zavítají do pražského klubu Jazz Dock špičky polského jazzu. V rámci večera k zakončení Polského roku na Vltavě vystoupí 2. prosince tři polské jazzové skupiny.

Český rozhlas Jazz je nová stanice, vysílající jazz 24 hodin denně. Už v roce 2011 iniciovala vznik festivalu, v jehož rámci se představují originální osobnosti evropské scény. „Letos jsme spojili síly s partnerskou stanicí Vltava a především s Polským institutem. Tentokrát jsme se zaměřili na polský jazz, který je v evropském kontextu nepochybně velmi významný a sklízí úspěch i daleko za hranicemi Polska,“ říká dramaturg festivalu Petr Vidomus.

Polský jazz bývá spojován s osobnostmi jako Tomasz Stańko, Krzysztof Komeda nebo Leszek Możdżer. „Často o něm máme představu, že vyniká instrumentálně zdatnými hráči bopového střihu, tedy silným zázemím jazzového mainstreamu. Není to však pravidlem: polský jazz má i silnou volně improvizační tradici, vyniká přesahy k elektronice a vůbec dokáže být rozmanitější, než se při pohledu z venku může zdát,“ vysvětluje Vidomus.

Dramaturgie festivalu se zaměřila na mladší a střední generaci polských jazzových hudebníků. Vystoupí zde v jednom večeru skupiny Dominik Wania Trio, Grzegorz Karnas Trio a Wojtek Mazolewski Quintet. „Myslím, že tato jména zaručují žánrový rozptyl, vystihující široké spektrum polské jazzové scény,“ dodává dramaturg.

Pianista Dominik Wania patří k vycházejícím hvězdám polského jazzu. Na klavír začal hrát ve třech letech, v roce 2005 dokončil Hudební akademii v Krakově a poté získal stipendium, které mu umožnilo vystudovat na bostonské New England Conservatory of Music. Zde se setkal například s pianistou Danilo Perezem nebo se saxofonistou Jerry Bergonzim.

V Polsku sklízí úspěchy zejména díky svému debutovému albu Ravel, které vyšlo v roce 2013 a Waniovi vyneslo cenu polského Fryderyka (obdoba českých Andělů) ve dvou kategoriích: jazzové Album roku a Debut roku. Nahrávka je osobitým uchopením klavírní suity Zrcadla od Maurice Ravela. Dominik Wania zaranžoval všech pět částí této suity a nahrál je spolu se svým triem. To tvoří spolu s ním výrazní představitelé mladého polského jazzu: basista Max Mucha, který je u nás známý díky působení v česko-polské kapele Inner Spaces a bubeník Dawid Fortuna, který v Česku koncertoval například s pianistou Pawlem Kaczmarczykem. V Česku se Wania vyskytl také jako sideman známého saxofonisty Piotra Barona (Jazz na Hradě, 2012).

Velmi dobře znám je v Česku zpěvák Grzegorz Karnas, který v Jazz Docku vystoupí neobvykle v triu bez harmonického nástroje (pouze s kontrabasem a bicími). Grzegorz Karnas se narodil v Horním Slezsku. Vystudoval popové a jazzové oddělení se zaměřením na jazzový vokál na Hudební akademii v Katovicích. V jeho tvorbě se mísí tradice s experimentem, rád rozbíjí hudební tabu a hledá inspiraci v rockové, punkové i popové hudbě. „Karnas je samorost, který se nebojí experimentovat. Jeho hudba nepostrádá hravost, lehkost a neotřelost, které jí dodává nejen originální pěvecký projev, ale také vynikající instrumentalisté tvořící jeho kapelu,“ říká Vidomus.

Karnas se svým kvartetem či kvintetem v Česku občas vystupuje, na pražský koncert ale tentokrát zavítá v triu s basistou Michałem Jarosem a bubeníkem Sebastianem Frankiewiczem. „Jde o sestavu, kterou jsme mohli slyšet i na Karnasově vynikajícím letošním albu Vanga. Je neuvěřitelné, jak dokáže komunikovat s kapelou v tak kompaktním obsazení,“ dodává Vidomus.

02481883.jpeg

Večer v pražském Jazz Docku zakončí kvinteto basisty Wojteka Mazolewského. Tato svérázná postava polského jazzu začínala sice v punkových kapelách na základní škole, ale vzhledem k svému původu a roku narození (Gdaňsk, 1976) se nemohla vyhnout polské „yassové“ revoluci, která znamenala mnoho pro vývoj jazzového žánru. Mazolewski je znám především coby zakladatel populárních Pink Freud, ovšem v posledních letech získalo na významu i kvinteto pod jeho vlastním jménem, v němž účinkuje také trumpetista Oskar Török, známý z českého Vertiga. Wojtek Mazolewski Quintet v Praze představí svou nejnovější desku Polka, která vedle jazzu dává najevo také leaderovu zálibu v reggae.

Český rozhlas Jazz Fest věnovaný polskému jazzu budou moci "navštívit" také posluchači stanice Vltava, a to prostřednictvím přímého rozhlasového přenosu (2. prosince od 19:00 do 21:30 na Vltavě).

ČRo Jazz Fest - zakončení polského roku na Vltavě

Klub Jazz Dock, Praha, 2. 12. od 19:00

Dominik Wania Trio

Grzegorz Karnas Trio

Wojtek Mazolewski Quintet

Spustit audio