Český rozhlas Jazz i letos s vlastní scénou na United Islands

28. květen 2015

Open air festival United Islands of Prague nabídne opět velice pestrou hudební směs. Ani letos nebude chybět scéna pro jazzové fanoušky, jejíž dramaturgie vznikla ve spolupráci se stanicí Český rozhlas Jazz. Na Střeleckém ostrově budou znít jazzové koncerty po dva dny, v pátek 19. 6. a v sobotu 20. 6.

Na sedmi festivalových scénách a v pražských klubech zazní přes 150 koncertů mnoha žánrů. Na programu jsou tradičně nové hudební objevy, hvězdné hudební formace z více než 17 zemí i výrazné české kapely. V programu má nezanedbatelné místo i jazz.

„Letos se zaměřujeme na fúze v širokém smyslu slova, ať už jde o mix jazzu s elektronikou, vážnou hudbou nebo inteligentním popem,“ vysvětluje Petr Vidomus, dramaturg stanice Český rozhlas Jazz. Diváci mohou přijet až do samotného centra dění tramvají na speciálně zřízenou zastávku s názvem „Festivalová“ (hned vedle je Střelecký ostrov s jazzovou scénou).

 

Od duet po bigband

Páteční program (19.6.) jazzové stage otevřou zástupci slovenské scény, pianové trio Talent Transport a bratislavští Longital, přičemž obě kapely předvedou svá nejnovější alba. Následovat bude vystoupení původem lucemburského pianisty Michela Reise. „Tento absolvent prestižní Berklee College svůj přístup přirovnává k práci dobrých fotografů – tedy těch, kteří jsou schopni okamžitě a bez velkých příprav zachytit spontánnost okamžiku. Odtud i výstižný název jeho projektu Capturing This Moment,“ dodává Vidomus.

Páteční večer pak uzavře Rozhlasový bigband Gustava Broma. Pro festival United Islands se bigband spojil se třemi mladými autory, Štěpánkou Balcarovou, Lubošem Soukupem a Janem Jiruchou. „Na programu je například skladba inspirovaná filmovým dramatem Taxikář a hudbou Gila Evanse,“ říká dramaturg. Sobotní program (20.6.) na Střeleckém ostrově otevře nezvyklé uskupení brněnského saxofonisty a skladatele Radima Hanouska, Dust In The Groove, které propojuje hudebníky světů klasické a jazzové oblasti a zaujme zajímavým nástrojovým obsazením (mj. marimba, basklarinet). Příznivce fúzí jazzu s elektronikou potěší následující Zabelov Group nebo rakouští Phanda. „První z nich širší veřejnost zaujali loni jaře, kdy předskakovali skotským Hidden Orchestra. Z kvarteta Phanda stojí za pozornost určitě respektovaný pianista Philipp Nykrin,“ dodává Vidomus.

 

Vrcholem sobotního večera pak bude koncert kapely Yo Soy Indigo v čele se zpěvačkou Emily Thiel. Její hudba je originální fúzí popu, rocku, soulu, jazzu, folku a mnoha dalších vlivů.

Vstup na ČRo Jazz Stage na Střeleckém ostrově je tradičně zdarma. Rozhlas jazzové koncerty také nahrává a jejich záznamy postupně připravuje do vysílání ČRo Jazz.

Český rozhlas Jazz Stage na United Islands 2015Pátek 19. 6.

15:30 – 16:20 Talent Transport (SK)17:00 – 18:00 Longital (SK)18:50 – 19:50 Michel Reis Trio (LUX)20:30 – 21:30 Rozhlasový bigband Gustava Broma (CZ)

Sobota 20. 6. 15:00 – 16:00 Dust in the Groove (CZ)16:40 – 17:40 Zabelov Group (CZ/BY)18:20 – 19:20 Phanda (AT)20:00 – 21:00 Yo Soy Indigo (US/CZ)

autor: ČRo Jazz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.