Dave Douglas bude „riskovat“ v Jazz Docku

20. duben 2015

Ale kdepak, návštěvníci koncertu v rámci cyklu Jazz čtyř kontinetů, který proběhne 23. dubna v pražském Jazz Docku, žádné velké riziko nepodstupují. High Risk (Vysoká rizikovost) je pouze název zcela nového projektu, se kterým se do Česka vrací brilantní americký trumpetista Dave Douglas. Propojení jazzu a elektroniky v tomto případě rozhodně neznamená umělecký hazard, ale vkusné pátrání skutečného mistra po svěžím soundu.

Nejčerstvější vydaná nahrávka, na které se Dave Douglas podílí, je striktně akustická. Mohli jste ji slyšet i na ČRo Jazz v rámci pořadu Jazz Club. Jde o živé album projektu Sound Prints (Blue Note, 2015) s Joem Lovanem. Jenže od pořízení záznamu Sound Prints na Monterey Jazz Festivalu v roce 2013 už stihl invenční a pracovitý trumpetista uskutečnit řadu dalších plánů. Po tichých duetech s pianistou Uri Cainem Present Joys (2014) se vrhl na jiný ze svých oblíbených žánrů. A to poněkud hlasitější.

„Loni jsem měl tu čest letět do New Yorku na nahrávací session s významným jazzovým trumpetistou Davem Douglasem a jeho novým kvartetem High Risk... Nikdy dříve jsme spolu nehráli, ale setkání v brooklynském Bunker Studiu se s kombinovanou pomocí úžasných Douglasových melodií a kupy improvizací vydařilo. A tady máte první ukázku Molten Sunset z plánované desky, která by měla vyjít na Douglasově labelu Greenleaf Music,“ vyzradil DJ Shigeto prostřednictvím SoundCloud, oč půjde.

 

„1. dubna, ne, to není aprílový vtip, jsme v Detroitu odehráli koncertní debut a nyní už se nemůžeme dočkat, až vyrazíme na evropské turné,“ pokračuje Shigeto. Začátek šňůry připadl na 20. dubna do polské Vratislavi. A po dalším vystoupení v Paříži je Praha vlastně teprve čtvrtým místem, počítáme-li i americký zahřívací termín, kde mají posluchači šanci slyšet High Risk živě. Evropské turné končí 30. duba a v květnu už se bude Dave Douglas zase věnovat nejprve koncertní spolupráci s Lee Konitzem a poté opět pětici Sound Prints. Aktivity High Risk tím ovšem nekončí, v červnu se elektrická sestava vrací na pódia, tentokrát v USA a Kanadě.

 

Podle ukázek, které Shigeto umístil na svůj SoundCloud profil, tvoří elektronika velmi důležitou zvukomalbu i harmonickou výplň, zatímco rytmika se soustředí na uvolněné groovy. Trubka působí v improvizacích velmi sféricky, náladotvorně: spíše hudební meditace než rychlost a tónová akrobacie.

Prvky tzv. klubové taneční hudby nejsou pro Davea Douglase ničím novým, vzpomeňme projekt Keystone, v jehož sestavě figuroval DJ Olive a který vystoupil i u nás v rámci JazzFestBrno 2007 a v pozměněném složení v roce 2012 v Jazz Docku. Trumpetista se mezi elektronikou i DJingem umí pohybovat mimořádně ladně. Nikdy se také nebál „riskantních“ experimentů v jiných subžánrech, ať už na vlastní triko, nebo v sestavách avantgardistů Johna Zorna či Anthonyho Braxtona. A když přičteme, že obsazení nové kapely doplňují i z našich pódií dobře známý hvězdný bubeník Mark Guiliana (Brad Mehldau, Avishai Cohen, Donny McCaslin, Dhafer Youssef) a uznávaný baskytarista Jonathan Maron (Groove Collective, Kurt Rosenwinkel, David Bowie), je jasné, že High Risk nemůže přinést žádnou muzikantskou prohru. Snad jen riziko závislosti na dobré hudbě.

02634745.jpeg

Dave Douglas & High Risk

23. 4. 2015, Praha, Jazz Dock

Dave Doughlas – trubkaJonathan Maron – baskytaraShigeto – elektronika, DJMark Guiliana – bicí nástroje

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.