Donny McCaslin vydá těžkotonážní porci elektroniky

3. srpen 2012

Je to sotva několik měsíců, co americký saxofonista Donny McCaslin vystoupil na Jazzfestu Brno. Nyní ohlásil vydání nového alba, čerpající hodně z elektroniky a rocku.

Jde o pokračování předešlého alba Perpetual Motion (2011), které bylo McCaslinovým prvním pokusem na poli elektronické fúze. Navazující novinka se bude jmenovat Casting for Gravity a vyjde 2. října u vydavatelství Greenleaf Music.

Už na předchozím snímku saxofonista experimentoval s propojením těžkotonážního akustického zvuku s funkově založenými elektronickými prvky. Casting for Gravity má v tomto směru znamenat znatelnější posun právě k elektronice. „Chtěl jsem drsnější nahrávku s větším množstvím zvukových vrstev,“ vysvětluje Donny McCaslin. „Jednoduše jsem se chtěl hlouběji ponořit do elektroniky a posunout své limity.“

Poslechněte si ukázky:

V McCaslinově kapele nyní hrají Jason Lindner (klávesy, elektronika), Tim Lefebvre (baskytara) a Mark Guiliana (bicí), tedy kromě klávesisty stejná sestava, s jakou se saxofonista představil na jaře v Brně. Novinkou je užší sepětí se saxofonistou Davidem Binneyem; ten zde sice tentokrát nehraje, ale album Casting for Gravity produkoval.

Je známo, že McCaslin vyrostl na hudbě Hancockových Head Hunters nebo Tower of Power, zároveň se však nechce příliš ohlížet do minulosti. Hlavními inspiracemi pro nové album tak byl například vlivný britský DJ Aphex Twin nebo skotské elektronické duo Boards of Canada. Na CD se projevila i vášeň pro dub a reggae, kterou McCaslin sdílí právě s basistou Timem Lefebvrem.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka