Dorota Barová vydala první sólové album

17. srpen 2012

„Feat.“ se jmenuje profilové kompilační album Doroty Barové, jedné z nejvýraznějších postav české jazzové a alternativní scény.

Dorota Barová je majitelkou sametového altu, hráčkou na violoncello, skladatelkou, textařkou a navíc ráda podstupuje hudební výlety do všech žánrů. Právě vydaná kompilace „feat.“ obsahuje skladby nejen jejích „domovských“ kapel (Tara Fuki, Kuzmich Orchestra, Vertigo atd.), ale i skladby z nahrávek, kde Dorota hostuje (Lenka Dusilová, Květy, Jaromír Honzák Quintet, River, Frufru, Jan Burian atd.) nebo z projektů, kde se představuje jako autorka.

V abecedním pořadí - alternative, funk, heavy, jazz, pop, rock, world. Všechny tyto žánry lze na kompilaci slyšet. O svém cestování mezi nimi Dorota Barová říká: „Hudba hranice nemá, ty si vytvářejí lidé. Chci ji právě takhle vnímat, svobodně. Pro mě je důležité sdělení a obsah a lidé, se kterými tu hudbu prožívám.“ Široké hudební rozpětí skladeb na kompilaci má přesto nepřeslechnutelná pojítka. A tak díky nezaměnitelnému zpěvu a často i autorskému či aranžérskému rukopisu Doroty Barové je album „feat.“ jednotným hudebním celkem.

Rozhovor s Dorotou Barovou pořídil ČRo Pardubice:

CD je rámováno písněmi dua Tara Fuki. Úvodní skladba Sens je ze čtvrtého stejnojmenného řadového alba Tara Fuki, poslední osmnáctá skladba je doposud nevydanou živou verzí písně Tango ze křtu alba Sens v pražském Divadle Archa. Ale „feat.“ obsahuje i další dosud nevydané skladby. Třetí v pořadí na albu je zatím nevydaná píseň Succubus kapely Kuzmich Orchestra, kde Dorota Barová místo violoncella hraje na baskytaru. Skladba Poległym, kterou Barová složila pro film Lidice, si na „feat.“ našla místo v novém provedení Bucinatores Orchestra v aranžmá Jana Jiruchy. Dosud nevydanou je také W środku serca kapely Baterky a pětici uzavírá píseň Můžeš skupiny Lipany.

02700557.jpeg

„Bylo zajímavé poslechnout si ty skladby po tolika letech. Je to jako když si člověk otevře deník. Okamžitě víš, co jsi v té době žil a jaký jsi byl. Něco bys chtěl prožít znova a něco je jenom do archívu na památku, ale ničeho nelituješ,“ říká ke kompilačnímu albu Barová.

Nahrávka bude pokřtěna na dvou koncertech v Praze (11. 9., Divadlo Archa) a v Brně (12. 9., Fléda), kde společně s Barovou zahrají Tara Fuki, Lenka Dusilová, Kuzmich Orchestra, Vertigo a DoMa Ensemble.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio