Jazz Dock uvítá první saxofonovou ligu

21. březen 2017

Ve dnech 21. až 23. března se v pražském klubu Jazz Dock uskuteční tematický festival Saxophone Days, tentokrát věnovaný „královskému“ jazzovému nástroji – saxofonu. „Jsme hrdí, že se nám podařilo po složitých vyjednáváních dohodnout koncert legendárního Joea Lovana a jeho Classic Quartetu,“ říká dramaturg klubu Jakub Zitko.

Joe Lovano vydal mnoho různých alb jako leader i jako sideman, ale svou aktuální kapelu pojmenoval Classic Quartet. Vychází z alba I'm All For You s podtitulem Ballad Songbook, které vyšlo u Blue Note v roce 2011.

Na tomto CD se věkově odstupňovaná čtveřice hudebních přátel – Joe Lovano, Hank Jones, George Mraz a Paul Motian – po svém vyznávala ze své lásky ke skvostným, byť někdy polozapomenutým jazzovým standardům. „Na aktuálním evropském turné jej doprovodí úžasní mladí hráči: geniální pianista Lawrence Fields a rytmická sekce Peter Slavov a Otis Brown,“ upřesňuje Zitko.

V rámci festivalu vystoupí i několik dalších hráčů mezinárodního významu: Logan Richardson, Peter Van Huffel, Toms Rudzinskis. Uskuteční se také workshop hry na saxofon pod vedením Ondřeje Štveráčka.

Logan Richardson je velkou hvězdou současného amerického saxofonu. Za svou kariéru stihnul vystupovat s mnoha významnými hudebníky newyorské progresivní scény (Joe Chambers, Ambrose Akinmusire, Nasheet Waits, Billy Hart nebo Jason Moran) a to jej vtáhlo do tvůrčího kvasu této postmoderní jazzové generace. V roce 2006 vydal debutové album Cerebral Flow a o tři roky později 2009 následovala deska Ethos. Obě nahrávky byly vysoko hodnoceny jak odbornou veřejností, tak hudebními fanoušky.

Richardsonovo dlouho očekávané třetí album Shift znamenalo definitivní vstup do světa do jazzové elity. Tuto nahrávku realizoval společně s hudebními esy jako je kytarista Pet Matheny, pianista Jason Moran, budbeník Nasheet Waits a kontrabasista Harish Raghavan.

Hudba na CD je otevřená, emočně silná a kompozičně dotažená. „Logan Richardson si bere to nejlepší s moderního jazzu a posouvá a přetváří tuto kvalitu vlastním a osobitým vkladem, který reflektuje soudobé prvky a hudební vlivy,“ dodává dramaturg klubu.

Tato akce navazuje na předešlé ročníky Guitar Days a Piano Days, v jejichž rámci v klubu vystoupili např. Lionel Loeke, Luis Perdomo, Gerald Clayton nebo Aaron Goldberg.

Program festivalu Saxophone Days 2017:

21. 3. út19 h - PHOENIX QUARTET22 h - PETER VAN HUFFEL’S GORILLA MASK (CAN/DE)

22. 3. st14 h - ONDŘEJ ŠTVERÁČEK WORKSHOP21 h - JOE LOVANO CLASSIC QUARTET (USA)

23. 3. čt19 h - TOMS RUDZINSKIS FT. JAKUB DOLEŽAL QUARTET (LV/CZ)22 h - LOGAN RICHARDSON‘S SHIFT (USA)

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.