Jazz Goes to Town letos vsadí na evropský jazz

8. říjen 2015

Nový pořadatel a nový klubový charakter – tak se dá ve stručnosti shrnout 21. ročník festivalu Jazz Goes to Town, který se odehraje 13. – 17. října v Hradci Králové. Program akce letos nestaví na oslnivě hvězdných kapelách a akcentuje spíše české či evropské ansámbly.

„Nový koncept se opírá především o navrácení se k původní myšlence, která je vtělená do samotného názvu festivalu. Tedy k tomu, aby se festival otiskl do života města a během pěti dnů svého trvání proměnil a oživil jeho atmosféru,“ říká Martina Erbsová z organizace Kontrapunkt, která JGTT nově pořádá.

Zásadní proměnu podstoupí dva závěrečné večery, které se oproti předešlým ročníkům uskuteční v sále královéhradecké filharmonie. Nově bude také otevřen festivalový meeting point v prostorách Café Náplavka na nám. 5. května.

Vedle koncertních a divadelních sálů a hudebních klubů festival pronikne jak do barů, kaváren a hospod, tak i do netradičních prostor industriálního nebo sakrálního charakteru. Mezi další prostory, kam festival zasáhne, patří například Studio Beseda, Bio Centrál, Divadlo Drak či Městská hudební síň.

V programu letošního ročníku Jazz Goes to Town je zastoupena většina souborů a interpretů mladší a střední generace, kteří jsou určující pro podobu a vývoj současného jazzu v České republice. Vedle souborů Points Septet saxofonisty Luboše Soukupa nebo česko-polského kvintetu Inner Spaces trumpetistky Štěpánky Balcarové to bude například sextet Vertigo se zpěvačkou a cellistkou Dorou Barovou, avantgardní třináctičlenný bigband Bucinatores trombonisty Jana Jiruchy nebo známé klarinetové kvarteto Clarinet Factory.

03420790.jpeg

Ze zahraničních hudebníků festival uvede několik exkluzivních koncertů, které budou v České republice uvedeny premiérově. Jedním z nich je mezinárodní trio Hang Em High švýcarského saxofonisty a basklarinetisty Luciena Dubuise.

Dalším bodem v programu festivalu bude uvedení maďarského Dresch Quartetu legendárního saxofonisty Mihály Dresche. Jméno tohoto saxofonisty je synonymem pro moderní maďarský jazz.

Dreschův krajan, skladatel a multiinstrumentalista Béla Ágoston představí v Bio Central svůj nejnovější projekt The Lodger Oktett. Jedná se o Ágostonovu kompozici, kterou vytvořil k filmu The Lodger - jednomu z prvních děl Alfreda Hitchcocka z roku 1927, kterým na sebe tento mistr filmového thrilleru poprvé upoutal pozornost.

02800250.jpeg

Jednou z nejočekávanějších položek festivalového programu je francouzský ansámbl Le Grand Orchestre armorigènE bretaňského klarinetisty a skladatele Michela Aumonta. Tento sedmičlenný orchestr uvede v české premiéře opus Rapsodie Barbare, který je pulsujícím amalgámem na pomezí moderního jazzu, soudobé vážné hudby a bretaňského folklóru.

Tvůrčí přístupy, které skýtá volná improvizace, představí v Hradci Králové norsko-české trio Bergljot pianisty Vojtěcha Procházky a norsko-australské trio Mural, které vede australský improvizátor a hráč na dechové nástroje Jim Denley.

Kromě hlavního programu nabízí festival opět tzv. OFF program. Jedná se o možnost vystoupení jednotlivců i skupin v rozličných prostorách veřejných institucí, restaurací, kaváren či přidružených sálů i netradičních koncertních míst především v centru města Hradce Králové.

www.jgtt.cz

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.