Jazz Sampler No. 16 – letní porce alb zdarma

21. červenec 2015

Na internetu existuje spousta zdrojů, kde lze získat jazzovou hudbu legálně a zdarma. Po čase přinášíme další výběr těch nejzajímavějších nahrávek. Máte-li tip na podobně zajímavé zdroje, napište nám.

LEGÁLNĚ A ZDARMAAlbum stáhnete kliknutím na titulek každého z odstavců, nebo na přiložený přehrávač. Stahovat můžete zdarma či za dobrovolný příspěvek kapele (name your price).

Drawing HandsBritské trio v obsazení dvou saxofonů a kontrabasu neotřele kombinuje zdánlivě nesourodé vlivy: renesanční kontrapunkt, ostrovní lidovou hudbu a jazz. Skladby jsou komorní, moderně znějící a v několika případech obohacené akustickou kytarou.

 

Toys MarketČtveřice skladeb v podání formace z ruského Petrohradu stojí na prostých groovech, ovšem melodicky a instrumentačně kombinujících vše od jazzu, soulu a hip-hopu přes filmovou hudbu až k rocku. Toys Market se také hrdě prezentuje jako kapela nezatížená politickým názorem.

 

Kirkis – purplefruit for xray visionTato zbrklá a bláznivá syntezátorová fúze není pro každého. Ostatně popis kapely začíná historkou o tom, jak německý malíř Neo Rauch odcestoval skrze portál v mikrovlnné troubě... Autorem hudby je australský basista Kirkis, libující si v jazz-rocku a brakové kultuře.

 

Mike Vuona & Jake WarkFree jazz a avantgardu přináší v přibližně hodinovém záznamu svého loňského vystoupení dvojice Američanů Jake Wark a Mike Vuona. Prosté obsazení tenor saxofon a bicí jim dává maximální svobodu. Toho oba naplno využívají, ať už hrají spolu nebo každý zvlášť. Nahrávku uzavírá trojice standardů.

 

Frock – One Room One DayKdyž australští Frock v roce 1995 začínali, bylo jejich obsazení s kytarou, vibrafonem a akordeonem coby melodickými nástroji velmi originální a vzbudilo značný rozruch. Jejich styl a zvukové pojetí však zůstávají zajímavým i na tomto loňském albu, kde kompozicím navíc místy dodají větší hloubku čtyři dechy.

 

Jenova 7 & Mr. Moods – Time Travellers IIUvolněné a pomalejší beaty americké producentské dvojice jsou obaleny retro samply jazzového klavíru, dechů a vokálů. Album se nese ve vážné až posmutněle melancholické atmosféře, kterou si úspěšně drží po celou dobu.

 

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah umístěný na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.