Jazzman Oran Etkin povede v Praze hudební workshop pro děti

17. duben 2015

Probíhající festival Mladí ladí jazz brzy zapojí i ty nejmladší. Kouzelný svět hudby mohou děti objevovat přímo pod taktovkou jazzového mága a držitele prestižní ceny Grammy Orana Etkina.

V New Yorku, kde Etkin žije, založil hudební školu pro děti předškolního věku, postavenou na jím vytvořené výukové metodě timbalooloo. Vše staví na hravosti a fantazii, jež v dětech rozvíjí cit a lásku k hudbě.

„Je to ucelená metoda, jak děti učit vnímat hudbu a trochu rozšířit jejich vnímání. Vystupují v něm různé nástroje, které mají různé lidské vlastnosti a každý představuje jinou osobnost. My je společně učíme "mluvit" a také je učíme komunikovat mezi sebou. Zvuky nástrojů znějí jako věty, jako lidská řeč,“ řekl už dříve v rozhovoru Oran Etkin.

Ukázky z Etkinova workshopu pro děti: 
 
 

 

Workshop, který je vhodný pro děti od 2 do 12 let, proběhne v pondělí 20. dubna od 17.00 v prostorách Era Svět na Jungmannově náměstí v Praze. Dílna proběhne formou hudebního představení, do kterého se děti aktivně zapojují – tleskají do rytmu, zpívají a tančí. Vstupenky jsou k dostání v předprodeji síti Ticketstream.

Lektorem workshopu je newyorský jazzový hudebník Oran Etkin. Ve své hudbě vychází z tradice Afriky a Izraele a propojuje unikátní zvuk saxofonu, bass-klarinetu a klarinetu, který zároveň rezonuje s divokou energií současné newyorské jazzové scény. Za svoji desku All About Bullies získal Oran Etkin r. 2012 americkou cenu Grammy. V rámci festivalu Mladí ladí jazz představí koncertně svou nejnovější desku Gathering Light.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.