Jazzové vaření: Thajské kari s Vytiskovou a Víchou

15. duben 2014

Dokumentárně-kulinářská série Jazzové vaření pokračuje na ČRo Jazz svým čtvrtým dílem. Hostiteli tentokrát budou Roman Vícha s Klárou Vytiskovou, známí mimo jiné z kapely Toxique. Jazzové vaření vysíláme v pátek 18. dubna od 14:00 na ČRo Jazz.

„Oba vaříme rádi, ale občas se v kuchyni pohádáme – třeba ohledně správného krájení cibule nebo masa,“ upozorňuje s úsměvem na úvod pořadu Jazzové vaření bubeník Roman Vícha. Pozval nás do kuchyně v domě ve středu obce Únětice poblíž Prahy. A vařil spolu se svou partnerkou – zpěvačkou Klárou Vytiskovou, s níž hrává i v kapele Toxique.

Známý český hudební pár se nedávno přestěhoval z ruchu pražských Vinohrad právě do poklidných Únětic. „Oba jsme vyrůstali na vesnici, a teď myslím přišel ten pravý čas vrátit se do časů, kdy jsme žili jako děti. A kdybychom měli děti sami, rádi bychom, aby si mohli stavět bunkry v lese,“ vypráví Klára Vytisková.

Nový klip projektu KLARA je zároveň sondou do vztahu našich hostitelů:

Vícha působí v Praze už patnáct let. Nejen jeho otec, ale i oba dědečkové byli bubeníci. Jeho rázný, univerzální a flexibilní způsob hry pokrývá široké spektrum hudebních stylů od groove jazzu přes blues, bigbeat, pop, jungle až po hip-hop. Není tak překvapením, že na něj narazíte jak v jazzovém triu Víta Křišťana, jam-bandovém Muffu, tak i v Toxique nebo v kapele Ewy Farné.

„V každé z těch kapel hraji jinak. Začíná to už u zvuku bicích, na kterých si dávám hodně záležet. U Ewy používám velký set a hraji rockověji, tvrději. S Jaromírem Honzákem používám malý set bicích, který si i jinak naladím. U Míry je velký prostor vytvářet muziku na místě,“ vysvětluje Vícha rozdíly ve svých aktivitách.

Klára Vytisková je známá coby ústřední a extravagantní postava domovské kapely Toxique. Nyní však zatoužila experimentovat a založila vlastní sólový projekt KLARA. Potenciální příznivce láká na soul, elektro a punk. Právě o připravovaném novém albu a také o nové doprovodné dívčí kapele byla řeč během krájení masa na její oblíbené kuřecí kari na thajský způsob.

Podívejte se do zákulisí natáčení pořadu Jazzové vaření:

Podobně neortodoxně jako v kuchyni se Klára pohybuje také v hudbě – nerada se omezuje umělými mantinely. „Je škoda, že u nás moc nefungují kooperace napříč žánry. Mám ráda, když mají muzikanti přesah a jsou otevření,“ dodává. Jako kulisu k vaření vybrala svou oblíbenou Janelle Monae a také první ukázku z nadcházejícího sólového alba. Roman do vaření propašoval desku progresivního Muffu, konkrétně poslední album Vol. 2.

Zvláštností receptu na thajské kari s rýží je absence soli i pepře. Podrobně již v pořadu Jazzové vaření, který vysíláme na ČRo Jazz 18. dubna ve 14:00 (v repríze ve 22:00). Průvodci pořadu budou Tomáš Černý a Petr Vidomus.

03087922_1.jpeg

Doporučená hudba k vaření

Janelle Monáe – Album The Electric Lady, skladba Q.U.E.E.N. feat. Erykah Badu

Muff – Album Vol. 2, skladba Mr. Electric

Klara – skladba Survival

Thajské kari s rýží podle Kláry Vytiskové a Romana Víchy

Kuřecí prsa

Kari

Cibule

Mrkev

Cuketa

Žampiony

Papriky

Rybí omáčka – 5 lžiček

Kokosové mléko

Koriandr

Třtinový cukr

Zázvor

Citronové lístky

Rýže

autor: Petr Vidomus
Spustit audio