Kenny Garrett vydá v dubnu album. Poslechněte si ukázky

23. únor 2012

Studiové album americký alt saxofonista Kenny Garrett nevydal již delší dobu. Deska Seeds from the Underground má být jeho velkolepým návratem k původní tvorbě, a to v kvartetním straight-ahead formátu.

Hráč se zkušenostmi z kapel Milese Davise, Arta Blakeyho, nebo Freddie Hubbarda chtěl novou nahrávku věnovat všem, kdo ho v jeho hudební dráze ovlivnili. Úvodní skladba Boogety Boogety je například věnována Garrettovu otci, s nímž se v dětství díval na westernové filmy. K dalším vzpomínkám patří autorské kompozice J Mac (věnována Jackie McLeanovi), Haynes Here (Roy Haynes), nebo Do Wo Mo (Duke Ellington, Woody Shaw a Thelonious Monk).

Má jít o nahrávku s výraznými melodickými nápady. „Chtěl jsem se zaměřit na melodii – aby ji lidi cítili ještě před tím, než na ni začneme improvizovat. Někde jsem přímo vycházel z vokálních popěvků,“ vysvětluje Garrett.

Ukázky z alba POSLOUCHEJTE ZDE

Dalším charakteristickým rysem rytmiky má být častější užití lichých meter. K tomu ho inspirovala zejména práce v all-stars seskupení Five Peace Band, v níž v lichých metrech vynikal bubeník Brian Blade.

02564562.jpeg

Pro desku Deska Seeds from the Underground (vyjde 10.4. u Mack Avenue) zvolil saxofonista kombinaci osvědčených hráčů s nadějnými nováčky: Nat Reeves (kontrabas), Ronald Bruner (bicí), Rudy Bird (perkuse) a venezuelský pianista Benito Gonzales. Ten jej oslnil tím, jak připomíná styl hry McCoy Tynera, který má Garrett tak rád. „Není mnoho mladých hráčů, kteří by to tak dobře uměli.“

Kenny Garrett byl v Česku naposledy loni v květnu, kdy odehrál koncert v Praze a Ostravě.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka