"Magistr jazzu" bude realitou. Na JAMU

24. červenec 2014

Brněnská JAMU získala akreditaci pro magisterský obor Jazzová interpretace. Od října bude tedy možné v České republice studovat jazz i na vyšší než bakalářské úrovni. Škola o tom informovala tento týden.

Termín pro podání přihlášek je 24. srpna 2014, talentové zkoušky se uskuteční 8. září. Studium bude otevřeno jak pro úspěšné absolventy bakalářského oboru Jazzová interpretace na JAMU, tak pro bakaláře, kteří by do Brna chtěli přejít z jiných evropských škol.

„Počítáme s pěti, možná šesti studenty,“ říká vedoucí Katedry jazzové interpretace Vilém Spilka, „studium bude poměrně odlišné od bakalářského stupně, a to především díky projektovému zaměření. Jádrem oboru totiž bude samotným studentem zvolené projektové téma, na kterém bude celý semestr pracovat pod vedením mentora. Ten může vzejít z řad pedagogů, ale i z prostředí mimo školu. Vedle toho samozřejmě zůstanou důležité předměty celofakultní, bigband apod. Studenti projdou i základním kurzem self managementu a ekonomickým minimem nutným pro přežití v konkurenčním prostředí dnešního hudebního světa.“

Přihlášku k přijímacím zkouškám stahujte zde.

Zájemci o magisterské studium jazzu mohou volit ze tří profilací: instrumentální, kompozičně-aranžérské a teoreticko-pedagogické. Ta je určena hudebníkům, kteří se hlouběji zajímají o metodiku a hledání cest, jak učit jazz v prostředí našeho vzdělávacího systému.

„Vzhledem k tomu, že máme v pedagogickém sboru učitele s obrovskými zkušenostmi ze škol po celém světě a rovněž vynikající odborníky v oblasti jazzové teorie a historie, je tato profilace ideální volbou pro všechny, kteří vidí smysl v jazzovém vzdělávání,“ říká Spilka.

Katedra jazzové interpretace vznikla v rámci Janáčkovy akademie múzických umění v roce 2010, a to jako první vysokoškolské pracoviště v ČR zaměřené na jazz. Přestože za sebou nemá ještě ani pět let existence, její přínos pro brněnskou scénu oceňují pedagogové, studenti i další odborníci.

02563267.jpeg

„Díky JAMU se v Brně vytvořil most mezi Slovenskem, Polskem a Českem. Hudebníci se potkávají ve škole, a logicky tak vznikají společné projekty. Také původní centralizace jazzové scény v Praze již není tak absolutní,“ soudí pianista Vít Křišťan, který v Brně vyučuje.

Podobně další pedagog, trumpetista Jan Přibil, zdůrazňuje: „Brno z mého pohledu nemělo nikdy ve své historii tak početnou jazzovou komunitu, jakou má právě teď. Vytváří se tak potřebná protiváha vůči dosud monopolní Praze. Za zdaleka nejvýznamnější jev v této souvislosti tedy pokládám vznik a razantní boom nové samostatné moravské jazzové mini scény.“

Jak říká Spilka, „nejdůležitějším cílem katedry pro nejbližší roky habilitovat jednoho nebo více docentů a vytipovat schopné doktorandy, aby se katedra mohla dále a efektivněji rozvíjet v synergickém pracovním týmu“.

POZN.: Jaromír Honzák, vedoucí jazzové katedry na pražské HAMU, nás po publikaci článku upozornil, že magisterskou akreditaci získala nově také HAMU. Přijímací zkoušky v Praze proběhly už v červnu. Magisterské obory jazzu jsou tedy dostupné nyní jak v Brně, tak v Praze.

autor: Milan Tesař
Spustit audio