Miriam Bayle se vrací

2. září 2013

Slovenská zpěvačka žijící v Praze představí koncem září svou novou kapelu. A hned s ní natočí také koncertní CD. Děje se tak tři roky po vydání jejího úspěšného eponymního debutu.

Miriam Bayle je jedna z nejvýznamnějších jazzových zpěvaček na české jazzové scéně. Její repertoár se skládá z vlastní tvorby i aranžmá jazzových standardů, které obohacuje svými excelentními scatovými improvizacemi. V roce 2010 jí vyšlo debutové album „Miriam Bayle“, které vynikalo ambiciózním zapojením dechové sekce i smyčců. Nahrávky s jejím zpěvem však dříve vyšly i na albech kvinteta Mateje Benka nebo jako součást videozáznamu jazzového koncertu Ivy Bittové a Idy Kellarové.

Svou novou kapelu představí Bayle na koncertě 25. září v pražském klubu Roxy. Toto vystoupení má být nové zejména obměněnou základní sestavou zpěvaččiny kapely (Najponk, Petr Dvorský, Tomáš Hobzek), ale hlavně tím, že zde Milan Cimfe ze známého studia Sono pořídí živý záznam pro připravované nové album.

„Miriam suverénně zvládá jak jemnější, tak dravější projev. Její doménou je pak zřídka slýchaný talent pro scatové improvizace, kterými obohacuje většinu svých písní. Právě scat na předchozím albu nezazněl, což se ale na živé nahrávce zcela jistě změní,“ říká k živému záznamu manažerka zpěvačky Kateřina Soukupová.

Hostování na živém albu přislíbili nadějná česká trumpetistka Štěpánka Balcarová, peruánský perkusista Camilo Caller a mladá zpěvačka studující u Miriam (Petra Brabencová). Live nahrávka Miriam Bayle a jejího Quarteta bude obsahovat nově zaranžované jazzové standardy jako např. So many stars, Night and day, No more blues, Don’t explain apod. i vlastní tvorbu Miriam a pianisty Najponka.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.