Mladí zase naladí. Jazz naservírují i dětem

29. březen 2017

Mottem letošního ročníku festivalu Mladí ladí jazz je „Jazz je nářez“. Jak vysvětlují organizátoři, snaží se tak přiblížit jazzový žánr mladému publiku. Letos hlavně projektem Billa Laurance z kapely Snarky Puppy, jazz-metalovými Panzerballett, Oranem Etkinem, ale i speciálním programem pro děti. Kromě Prahy se šíří i do regionů.

„Dramaturgicky jsme se zaměřili především na premiérová vystoupení a na vycházející hvězdy jazzového světa. Festival přichází letos s prozatím nejrozsáhlejším programem – v Praze se uskuteční celkem devět koncertů. Kromě hlavního města v dubnu jazz zavítá i do Olomouce, Brna, Českých Budějovic, Děčína a Zlína, kde proběhnou regionální koncerty a vzdělávací hudební workshopy pro děti pod vedením Orana Etkina a Maxe Vandervorsta,“ říká za organizátory Jan Gregar.

Prvním festivalovým koncertem bude vystoupení japonského pianisty BigYuki. V neděli 2. dubna v pražském Paláci Akropolis představí svou energickou směs jazzu, hiphopu, soulu, rocku a klasické hudby. Na jeho debutovém albu Greek Fire (2015) můžeme slyšet také bubeníka Justina Tysona, spolupracujícího například s Robertem Glasperem či Esperanzou Spalding.

 

Díky jeho experimentálnímu přístupu a originálnímu zvuku se mu již podařilo spolupracovat s takovými hvězdami, jakými jsou například hiphopový producent Talib Kweli, jazzový saxofonista Marcus Strickland, rapper Q-Tip, či zpěvák Bilal.

V sobotu 8. dubna zavítá do pražské MeetFactory britský klavírista a zakládající člen oceňovaného brooklynského jazzového kolektivu Snarky Puppy, Bill Laurance. Spolupracoval například s Bobbym McFerrinem, trip-hopovým triem Morcheeba, saxofonistou Chrisem Potterem, či kytaristou Lionelem Louekem. Na jeho desce Aftersun (2016) s ním spolupracovali i spoluhráči ze Snarky Puppy.

Bláznivý pětičlenný ansámbl Panzerballett se naživo v ČR představí vůbec poprvé. Hudební inspirace Panzerballettu se dají vystopovat v tak odlišných žánrech, jakými jsou funk, metal, jazz nebo progresivní rock.

Po více jak pěti letech se vrátí na české pódium polská skupina Miloopa, aby představila své čtvrté studiové album Verke (2016). Na desce s nimi spolupracoval Rosi Mosimannem, který produkoval desky mimo jiné i pro hudebníky jako Faith No More, Björk, Smashing Pumpkins nebo The Young Gods. Miloopa vystoupí 28. dubna v Paláci Akropolis.

Pianista David Helbock se po roční pauze vrací do Česka představit svou novou desku, a to 19. dubna v Jazz Docku. Helbock, jenž posbíral bezpočet hudebních cen nejen v Rakousku, ale například i na největší světové soutěži jazzového piana ve švýcarském Montreux, zde tentokrát uvede svou novou desku Into the Mystic.

Držitel Grammy Oran Etkin se 6. dubna v Jazz Docku představí tentokrát s celým svým triem. Tento newyorský klarinetista do své tvorby promítá hudební vlivy z Afriky, Dálného východu, Evropy či Izraele, odkud pochází. Etkin se věnuje také vzdělávání a svůj talent a lásku k hudbě předává dál.

Jeho album Wake Up, Clarinet získalo mnoho cen za nejlepší hudební album pro děti. Sám také vymyslel výukovou metodu Timbalooloo, prostřednictvím které se snaží v dětech rozvinout zalíbení v muzice již od nejútlejších let. Stejně jako v posledních dvou letech, tak i letos proto uspořádá Oran Etkin v několika městech sérii exkluzivních Timbalooloo workshopů.

Belgický hudební vynálezce Max Vandervorst už téměř třicet let přináší do hudebního světa neopakovatelné zážitky díky koncertům, kde hraje na „hudební nástroje“ ‒ od židle, přes zahradní konvici, PET lahve až po kamení. Už 26. dubna v Jazz Docku předvede, že i řídítka se dají použít jako flétna a konzerva místo kytary. Je také spisovatelem, univerzitním učitelem a sám vede po celém světě hudební workshopy, které tentokrát uspořádá i po českých městech v rámci řady Mladí ladí dětem.

Program festivalu Mladí ladí jazz 2017:

2.4. BigYuki (USA) – Palác Akropolis, Praha6.4. Oran Etkin trio (USA/IL) – Jazz Dock, Praha8.4. Bill Laurance (UK) – MeetFactory, Praha13.4. Finále soutěže Jazz Fruit + Mn'JAM experiment (NL) – Jazz Dock, Praha19.4. David Helbock Trio (AT) – Jazz Dock, Praha21.4. Panzerballett (DE) – MeetFactory, Praha26.4. Max Vandervost (BE) – Jazz Dock, Praha28.4. Miloopa (PL) - Palác Akropolis, Praha30.4. Mezinárodní den jazzu s Českým rozhlasem: Miroslav Vitouš, Rozhlasový Big Band – Palác Akropolis, Praha

Regionální koncerty festivalu Mladí ladí jazz 2017:

1.4. BigYuki (USA) – Jazz Tibet Club, Olomouc3.4. Oran Etkin (IL) – Kabinet Múz, Brno20.4. David Helbock Trio (AT) – Jazz Tibet Club, Olomouc21.4. David Helbock Trio (AT) – Budova ČRo České Budějovice28.4. Max Vandervorst (BE) – Zámek Děčín

Čtěte také: Saxofonista Oran Etkin: Koncert jako forma meditace

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.