Na čem dělá... bubeník Dušan Černák

3. červen 2016

Hlavní dojem z původem slovenského bubeníka Dušana Černáka je, že dává do svých aktivit všechno, ať už hraje nebo učí. Tento přístup výrazně umocnil také jeho nedávný pobyt v New Yorku, a proto zní zpráva o založení vlastního tria více než slibně.

„V současnosti se věnuji klasickému ‚mixu‘, který zná většina hudebníků – hraní, učení a různá nahrávání. Hraji v průměru každý druhý den, a to v projektech, které si vybírám. Postupně se mé působení vyprofilovalo na několik kapel, s nimiž hraji opravdu rád. Snažím se svůj kalendář dostat do takové podoby, abych se na každý koncert těšil po hudební i lidské stránce, což se mi v poslední době daří,“ shrnuje jasně svůj přístup Černák.

Je členem například kapely Limbo, kterou vede saxofonista Pavel Hrubý. „Naše hudba je specifická směs prvků od jazzu po někdy až ‚folkový‘ přístup a koncerty mají vždy velkou odezvu.“ V autorském kvartetu Jaroslava Šimíčka pak kromě Černáka hraje pianista Vít Pospíšil a saxofonisté Osian Roberts nebo David Fárek. „Kapela se citelně zlepšuje, získává svůj zvuk a repertoár se rozšiřuje,“ hodnotí úroveň další formace.


Improvizovaný duet s kytaristou Vladimírem Miklášem:
 
 

Zajímavě zní také charakteristika uskupení Yo Soy Indigo. „Jde o projekt americké písničkářky Emily Thiel. Program je plný všeho od intimních poloh až po živelná sóla. Žánrově kapelu s trochou nadsázky označujeme jako folk-funk,“ říká Černák.

Momentálně začíná hrát ještě se dvěma dalšími formacemi, Cirilic a s vlastním triem. „Cirilic je projekt kytaristy Kirilla Jakovleva. Úžasná hudba, těžko popsatelná slovy, obsahuje prvky všeho mezi art rockem a world music.“

„Zakládám teď i trio s kytaristou Vladimírem Miklášem a basistou Davidem Herzigem. Původně jsme byli jen improvizační duo s Vladimírem, ale na jamech v klubu NaPa Underground se s námi rychle sehrál David. Máme společnou hudební řeč a souhra je perfektní. Toto trio je teprve druhá kapela, jejíž založení jsem do velké míry sám inicioval a věřím, že bude úspěšná.“

Tím však výčet Černákových angažmá nekončí. Vystupuje také s kapelami Wunderbar Band, Tomáš Bouda & Co., Jan Tengler & The System, Tragéd Aktív Trio nebo Jan Steinsdörfer Trio.


Další ukázka Černákových improvizačních schopností:
 
 

Černák studoval na VOŠ při Jaroslava Ježka v Praze, ale jinou zahraniční školu neabsolvoval. Jeden měsíc, který před časem strávil v New Yorku, tento fakt ovšem bohatě vykompenzoval.

„Měsíční pobyt v New Yorku není možné označit za dlouhý, ale každý, kdo tam byl, ví, že je to nepřekonatelný zážitek, který člověka hluboce poznamená. Zažil jsem fungující multikulturní společnost, kde nikdo nikoho neposuzuje od pohledu. Když jsem začínal Praze, místní harcovníci si mě nedůvěřivě měřili, komentovali mé dlouhé vlasy a v lepším případě se mě ptali, jestli hraji Nirvanu. Většinou jsem radši odešel domů,“ vzpomíná.

„Když jsem naopak přišel do legendárního klubu Smalls, kde každou noc jamuje výkvět newyorské scény, a sebral jsem odvahu zeptat se, zda si můžu zahrát, čekal mě přímý pohled do očí, široký úsměv, pozitivní odpověď a za pár minut jsem swingoval v atmosféře, kterou je třeba zažít.“

03641852.jpeg

A co se v New Yorku usadit na delší dobu? „Bohužel, návrat je z finančních důvodů pochopitelně náročný. Uchytit se tam je další věc a v tom velké oči nemám,“ odpovídá upřímně Černák.

Hru na bicí soupravu učí v hudební škole ISMFA a také soukromě. Stejně jako v případě svých ostatních aktivit, i tady přesně ví, co dělá a jaký má cíl. „Učení mě naplňuje a cítím, že je to práce, která má skutečný smysl. Můj přístup a metodika výuky jsou originální, individuální a zároveň inspirované master classy a hodinami s hráči jako jsou například Mark Guiliana či Antonio Sanchez. Vštěpuji žákům to nejlepší, co vím, a mám velkou radost, když vidím pokroky.“

Každý svůj koncert považuje za významný. Rozdíly nedělá – vždy hraje naplno a na pódiu nechává všechno, co posluchači oceňují. „Specifické pro mne ale letos bude vystoupení na 6. Bubenickém festivalu ve Vysokém Mýtě, nejvýznamnější každoroční bubenické akci v Čechách. Zahraji na něm s již zmiňovanou kapelou s Vladimírem Miklášem a Davidem Herzigem. Vystupují na něm pokaždé i špičkoví světoví hráči, tento rok to bude Benny Greb. Festival se uskuteční 28. 10. a myslím, že žádný bubeník by si ho neměl nechat ujít.“

www.dusancernak.com

autor: Jan Mazura
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.