Na čem dělá... bubeník Roman Vícha

11. leden 2016

Vyhledávaný spoluhráč Roman Vícha se dnes věnuje spíše studiové práci a popové hudbě než jazzu, nicméně na klubovou scénu rozhodně nezanevřel zcela. Koncertuje zejména s kapelou Muff, která nyní chystá vydání čerstvě natočeného živého alba.

„Dělím svůj čas mezi koncertování, učení a rodinu. O víkendech hrávám hodně v Polsku a dva dny v týdnu se věnuji učení. Dřív jsem působil dost i na klubové scéně, ale dnes mám rodinu, a tak už si musím více vybírat. Většinou nicméně vystupuji v pražském Jazz Docku,“ shrnuje své momentální aktivity Roman Vícha.

V současné době je plnohodnotným členem dvou formací: již šestnáct let koncertuje s kapelou Muff a dva a půl roku působí v doprovodné skupině zpěvačky Ewy Farné.

„Během šestnácti let s Muffem jsme vydali dvě alba a čerstvě máme natočený živý koncert z dejvické Klubovny, který vyjde na jaře u labelu Polí5. Hudebně se stále vyvíjíme, což je zejména díky autorskému vkladu Marcela Bárty a Jakuba Zitka. Každý z nich přináší trochu odlišné skladby a díky tomu je náš repertoár stylově pestrý,“ říká o momentálním dění kolem zavedené pražské formace.

U zpěvačky Ewy Farné má Vícha roli spíše doprovodného hudebníka. Zcela mu to ale vyhovuje. „Kapela je navíc dobrá parta, která si rozumí. Přes léto koncertujeme hlavně v Polsku, kde Ewa nedávno vydala akustickou jazzovou desku zaranžovanou kapelníkem a skvělým pianistou Janem Steinsdörferem. Myslím, že u nás mnoho lidí tuhle hudební stránku Ewy nezná, což je škoda.“

„Před tím než jsem nastoupil k Ewě jsem během svého patnáctiletého působení v Praze hrál najednou v sedmi až deseti kapelách,“ porovnává ještě současnou situaci s minulostí.

„Koncertoval jsem s Jaromírem Honzákem a jeho Face of the Bass, Vítkem Křišťanem, Bucinatores, Yvonne Sanchez, Ivanem Králem a řadou dalších. Jsem za všechny tyto příležitosti strašně rád a doufám, že se v budoucnu se všemi těmito muzikanty na podiu ještě potkám.“

Roman Vícha

Nemalé množství času tráví Vícha také ve studiu. „Pracuji jako session hráč. Lidé si mě najímají pro práci na svých studiových projektech. Loni jsem tak natočil například singl pro November 2nd, Annu K., Munroe, eFeM, písničky do muzikálu Mýdlový princ nebo do aktuálního filmu Padesátka, desku Ewy Farné nebo singl Forever z alba Home mojí ženy Kláry. Doufám, že i letos ve studiu strávím hodně času. Je to práce, která mě velmi baví.“

„Také již třetím rokem učím na Konzervatoři Jaroslava Ježka a to zejména improvizaci. Mám jedenáct studentů ve dvou dnech,“ přechází už Vícha ke svým pedagogickým aktivitám. Schopnost dobře hrát řadu různých stylů ho pro takovou práci téměř předurčuje.

„Jsem rád, že na Konzervatoři začalo učit hodně mých mladých kamarádů či spoluhráčů jako třeba Vít Křišťan, Dano Šoltis, Martin Brunner, Jakub Doležal, Petr Kalfus, Štěpán Janoušek a mnoho dalších. Úroveň školy se tak zvedne. Ještě by mohlo být více talentovaných a zapálených studentů, kteří vědí, co chtějí,“ dodává s povzdechem.

03547028.jpeg

Novou hudbu pochopitelně stále sleduje, i když už zdaleka ne tak intenzivně jako dříve. „Doma si pouštím hlavně starší nahrávky z vinylu – Franka Zappu, Led Zeppelin či Joa Farrella – nebo poslouchám to, co zrovna pustí moje manželka Klára, která má vždy dobré tipy na novou hudbu,“ zmiňuje Vícha zpěvačku Kláru Vytiskovou.

„Občas si ale na nějaké desce pochopitelně ‚ulítnu‘. Naposledy to bylo sólové album Nata Wooda s názvem Another Time. Ze současné americké scény mám dále rád Kneebody, Lettuce, Jacka Whita, Black Dub, The Roots, Meshell Ndegeocello nebo například Rudder.“

„Nedávno jsem hrál s Muffem na jazzovém festivalu ČRo v Jazz Docku, kde byl hlavní hvězdou Mark Guiliana,“ přidává ještě zajímavý koncertní zážitek. „Jejich koncert mě velmi bavil. Byl zážitek vidět tuhle kapelu v akci.“

„Pokud jde o má vlastní vystoupení, z těch významnějších se teď těším na dvě vzdálenější: dubnový křest nové desky Muffu, který proběhne v Jazz Docku, a na koncert Ewy Farné ve Foru Karlín. 11. listopadu tam oslavíme desáté výročí její kariéry.“

www.romanvicha.com

autor: Jan Mazura
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.