Na čem dělá... kytarista Lukáš Chejn

27. duben 2015

Ačkoli v popředí jeho zájmu již léta oprávněně stojí kapela Jazz Efterrätt, kterou založil, působí Lukáš Chejn v řadě dalších zajímavých multižánrových těles. Většina z nich je spjata s festivalem Prague Proms, který také pomáhá organizovat. Jak je vidět, i letošní ročník má hodně co nabídnout.

V současné době hlavně hraji. Jedná se o mé projekty a o projekty Českého národního symfonického orchestru (dále jako ČNSO). Byť se občas zadaří a povede se nějaká skladba, necítím se být skladatelem. Cítím se být kytaristou, shrnuje své aktivity Chejn. Ačkoliv nemám kromě lidové školy umění a pár soukromých učitelů elektrické i klasické kytary žádné další hudební vzdělání, kytara mě provází od dětství a musím bez nadsázky přiznat, že mi pomohla zvládnout i pár nelehkých životních situací.

Na prvním místě je stále moje skupina Jazz Efterrätt, kterou jsem založil v roce 1998, popisuje vlastní kapelu, známou formaci pražské, potažmo české klubové scény. Hráváme v průměru pětkrát měsíčně, momentálně pouze autorskou hudbu na hranici fusion a jazz rocku. Snažím se zde autorsky prosadit. Na podzim letošního roku navíc chystáme nové album, které bude obsahovat i pár mých skladeb. Diskografie Jazz Efterrätt doposud čítá tři alba: Nakousnuto, Festival Is the Best a 2011.

V kapele si velice vážím práce svého dlouholetého kamaráda a kolegy Martina Plachého. Myslím, že to byl právě on, kdo nastavil poměrně originální zvuk a velký žánrový rozsah, doplňuje Chejn.

Sólo Lukáše Chejna ve skupině Jazz Efterrätt:   

Mnohem větší ansámbl je pak Big band Svatého Blažeje, kde kytarista také působí. Má skvělé obsazení a vede ho skladatel a aranžér Kryštof Marek. Natočili jsme již dvě alba a jedno DVD. Nový video záznam by měl vzniknout také z našeho nejbližšího koncertu. Ten bude 21. června s Buddy Rich Big Bandem. Přijedou všichni členové, kteří v kapele s Buddym hráli – mj. Bobby Shew, Andy Fusco, Pat LaBarbera a zbytek hráčů doplní muzikanti z našeho big bandu, popisuje nadšeně nadcházející vystoupení, které proběhne ve Smetanově síni v rámci festivalu Prague Proms.

Dále hraji v ansámblu La Parada, který jsme založili s dlouholetým kamarádem a skvělým trumpetistou Janem Hasenöhrlem, zmiňuje ředitele právě uvedeného festivalu a rovněž ČNSO. Máme za sebou dvě alba, na která jsem přispěl i skladatelsky. Jde o víceméně akustickou hudbu, místy obohacenou o malý komorní orchestr.

Zúčastnil jsem se také zajímavých projektů přes ČNSO. Díky skvělé dramaturgii jsem hrál pod vedením Vince Mendozy, Randyho Breckera, Dannyho Elfmana, Emira Kusturicy, Ennia Morriconeho a řady dalších, vyjmenovává Chejn velké koncerty z poslední doby. Vždy jde o zajímavou práci, protože zvuková paleta je velice proměnlivá a pokaždé je potřeba jiný nástroj, zvuk, efekty nebo styl hraní.

Pedagogické činnosti se nevěnuje. Učím pouze svého syna Štěpána, kterému je deset let a čtvrtým rokem hraje výtečně na klavír. Ukázal jsem mu teď i pár akordů na kytaru a baví ho to. Jinak neučím. Je velice málo času a když se nevěnuji hraní, ČNSO či festivalu Prague Proms, kde působím také v organizační a manažerské funkci, užívám si čas s rodinou, říká.

Cirkusové angažmáZ netradičních zahraničních angažmá se může Chejn pochlubit zážitky z turné, které absolvoval před lety, a to s cirkusem. Jezdili jsme po celém Německu a občas odbočili i do Holandska. Většinou jsme se v každém městě zdrželi nejdéle čtrnáct dní, a pak pokračovali dále. Výjimkou ovšem byla vánoční představení. Tehdy cirkus zakotvil v Augsburgu, kde jsme byli skoro dva měsíce, vzpomíná kytarista.

03371137.jpeg

Bral jsem to tehdy jako velkou školu jak z hlediska řemesla, tak mezilidských vztahů. Někdy se hrála až tři představení denně a bylo nutné umět vše od pochodu, přes populár a dechovku, až po velice oblíbené dixielandové standardy na banjo. I přes hodně zajímavé zážitky a příhody nemůžu říci, že by mi cirkus jakkoliv chyběl, podotýká s úsměvem.

Jak moc se Chejn od té doby vypracoval dokládají jeho plánované aktivity. Čeká nás s ČNSO show skladatele Dannyho Elfmana s jeho hudbou pro filmaře Tima Burtona. Na rok 2016 se pak chystá americké turné s programem společnosti The Walt Disney Company s názvem Disney Fantasia: Live In Concert.

www.jazzef.com

autor: Jan Mazura
Spustit audio