Na čem dělá... saxofonista František Kop

29. září 2014

Saxofonista František Kop je již léta jedním z nejvíce vytížených saxofonistů naší scény. Kromě autorských jazzových projektů se hodně věnuje i několika komerčněji laděným - působil v doprovodné kapele Hany Hegerové a je členem dechové sekce funkových J.A.R. Momentálně však pracuje na svém novém albu. Více v dalším dílu seriálu „Na čem dělá…“.

„Snažím se teď dotáhnout CD mého kvartetu. Je to trochu zdlouhavější proces, protože jsem zvolil jiný způsob nahrávání než ten, který je obvyklý u jazzových souborů. Využívám více studiové techniky a tudíž možnosti vytvořit složitější aranžmá. Současně s tím skoro každý den hraji. Připravuji se na turné s J.A.R., s nimiž budeme možná i nahrávat desku. Během podzimu také absolvuji dvě turné s Lucií Bílou,“ vysvětluje Kop.

Kromě toho všeho se Kop, stejně jako řada jiných hudebníků, věnuje výuce. „Učím dnes na jazzovém oddělení pražské HAMU. Tento semestr budu mít tři studenty hry na saxofon a povedu jeden jazzový soubor.“

František Kop na lodi Jazz Boat: 
 

 

S přihlédnutím ke stylové rozmanitosti projektů, ve kterých působí, nepřekvapí ani výběr nahrávek, které ho v poslední době zaujaly:

„Stále poslouchám velké množství hudby bez ohledu na stylové zaměření. V tomto roce jsem navštívil několik skvělých koncertů, které mě podnítily k tomu, abych si pořídil další nahrávky těchto osobností. Mám na mysli například Carla Bley Trio nebo Vince Mendozu, který spolupracoval s Českým národním symfonickým orchestrem. V poslední době mě také mile překvapilo album Cheek To Cheek, které natočil Tony Bennett s Lady Gaga."

Nejaktuálněji ale na Kopa zapůsobilo vystoupení basisty Avishaie Cohena v Praze. „Na letošní koncert jsem se vydal s tím, že ho živě uslyším popáté a nedovedl jsem si představit, čím by mě mohl překvapit. Přivezl tentokrát živou verzi svého posledního alba Almah natočeného se souborem, který je mimo obvyklé trio rozšířen o smyčcový kvartet a hráče na hoboj. Energie všech muzikantů byla naprosto strhující,“ popisuje koncertní zážitek.

Zpěvák Ondřej Ruml a kvartet Františka Kopa v Jazz Docku: 
 
 

Velké množství zajímavých projektů a celkové zlepšení úrovně scény však František Kop vidí i v České republice.

Vzhledem k tomu, že patřím ke generaci, která má možnost srovnávat určitá období, je pro mě velmi výrazné to, že se světová hudební scéna hodně sblížila. Mladí čeští hudebníci mají daleko větší možnost konfrontovat svoji hudbu s tím, co vzniká ve světě, a to jak skrze snadno dostupné nahrávky, tak i díky koncertům. Mnoho z nich navíc studuje v zahraničí. Výsledkem je, že jsou velmi dobře vyzbrojeni pro svoji hudební kariéru. Pokud bych měl z naší jazzové scény jmenovat někoho, kdo mne výrazněji zaujal, napadne mě například Luboš Soukup, Miroslav Hloucal nebo David Dorůžka.“

Možnost srovnání měl saxofonista při květnové návštěvě New Yorku. „Měl jsem čas potulovat se tam po jazzových klubech. Hrála se tam skvělá hudba, ale za poměrně malého zájmu posluchačů. Znovu jsem viděl, že jazz to má těžké i v místě, kde je doma,“ uzavírá. www.kopjazz.cz

autor: Jan Mazura
Spustit audio