Na Jihočeském jazzovém festivalu uhranou Avishai Cohen a Dhafer Youssef

29. červenec 2016

Na jih republiky láká diváky kvalitní a přitom posluchačsky vstřícná dramaturgie již šestého Jihočeského jazzového festivalu. Jedním z pojítek koncertů se tentokrát stala oduševnělost a inspirace z Předního východu.

Letošní open air v rámci celoročního Jihočeského jazzového festivalu proběhne 5. a 6. srpna na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích a 11. srpna na Masarykově náměstí v Třeboni. Opět se bude držet sympatické programové linie, jak ji definuje dramaturg Jiří Grauer: „Open air obvykle zaměřujeme přesahově. Klasický současný jazz je tam spíše upozaděný. Posluchačsky náročnější koncerty děláme hlavně v klubu. Letní akce představuje spíše oslavu jazzu ve všech jeho podobách, postavenou tak, aby bavila i člověka, který nemá jazz tolik naposlouchaný.“

Jedním z vrcholů festivalu se bezesporu stane vystoupení Dhafera Youssefa, pěvce s impozantním rozsahem a hlasem intonačně pevným i v delikátních mikrotónových intervalech, a také virtuózního hráče na loutnu oud. Dhafer Youssef pochází z Tunisu, má za sebou úspěšnou newyorskou muzikantskou školu a nakonec zakotvil na scéně skandinávské. Přijede s podobným programem zachyceným i na albu Birds Requiem, jakým uchvátil v roce 2013 v rámci festivalu Colours Of Ostrava. Dokázal v něm skloubit sférické, mystické motivy súfijské poezie a severský šerosvit s jižanským temperamentem a worldjazzovým odvazem.

„Myslím, že hluboká inspirace musí přicházet z mystických dimenzí. Podstatou súfismu je hledání spirituální cesty. Podobné duchovní hledání může představovat také samotná muzika. Potom není divu, že se na své pouti se súfismem potká. Vlastností súfismu je jeho ohromná tolerance a otevřenost, snaha o dosažení svobodného osobního kontaktu s transcendentnem. Často právě prostřednictvím umění, ať už tance, hudby nebo poezie,“ řekl tehdy autorovi článku Dhafer Youssef o podstatě svojí tvorby.

Duchovní podstatě Dhaferovy tvorby dokonale odpovídá místo konání koncertu, jak potvrzuje Jiří Grauer: „Festival se koná na velmi specifickém místě, nejstarším v Českých Budějovicích, přímo u zdí kláštera. Hudba Dhafera Youssefa se tam velmi hodí, jde o místo vymeditované stoletími modliteb.“

03676468.jpeg

Splněním pořadatelského snu bude účinkování Avishaie Cohena. Ať se izraelský kontrabasista a skladatel objevuje v Česku jakkoliv často, vždy předvede jinou hudbu a vždy se jedná o posluchačský svátek. Tentokrát přijede s triem, ve kterém momentálně působí jeden z nejvýraznějších izraelských mladých talentů, pianista Omri Mor, a bubeník Noam David.

„Cohena jsem přemlouval tři roky. Dvakrát to nevyšlo a letos jsem musel dokonce posunout celý festival o týden dopředu, aby se věc podařila. Z nějakého důvodu jsem si Cohenův koncert na malém náměstí vysnil a teď snad i uslyším,“ svěřil se Jiří Grauer. Krom posunu termínu neváhal ani zapůjčit a přestěhovat ze Salzburku špičkový klavír Steinway D.

Pozornost pochopitelně zaslouží i hudebníci ze scény domácí, například funkově roztančené, živelné těleso Top Dream Company, které nedávno vydalo zdařilé dvojalbum Double Gig. A také muzikanti ze Slovenska. Repertoár aktuální nahrávky Cirrus představí žánrově všestranná zpěvačka Sisa Fehérová.

„Dlouhodobě jsem velkým fanouškem slovenského AMC Tria a těší mne, že do Třeboně vezou skvělé hosty a ještě sestavu rozšířenou na sextet. A nejlepší na tom je, že se bude hrát jejich vlastní tvorba, jejich ‚slovanské jazzové písničkaření‘,“ doporučuje dramaturg festivalu. Dodejme, že mezi zmíněnými hosty AMC Unit figurují elitní americký saxofonista Eric Marienthal (ex- Chick Corea Elektric Band, The Rippingtons) a trumpetista Michael „Patches“ Stewart (též Al Jarreau, Marcus Miller, David Sanborn).

Výběr z programu JJF 2016

5. 8. – České Budějovice: Dhafer Youssef Bird Requiem Quartet, Top Dream Company6. 8. – České Budějovice: Avishai Cohen Trio, Sisa Feher & Fehero Rocher11. 8. – Třeboň: Eric Marienthal, Michael „Patches“ Stewart & AMC Unit

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.