Nový komplet ukazuje Milese Davise na vrcholu sil

29. srpen 2016

Objevování dříve nevydaných nahrávek kultovního trumpetisty pokračuje. V pátém díle řady The Bootleg Series můžeme nahlédnout do studiových sessions tzv. druhého velkého kvinteta Milese Davise z let 1966–1968. Vše v úhledném balení a zvuku, na jaké jsme v případě této série zvyklí.

„Nové světlo“ do tvorby Davise vnáší vydavatelství Columbia soustavně již řadu let, nejprve vydáváním box setů ze studiových frekvencí, později kompletací různých, dříve neznámých koncertních záznamů, např. z archivů rozhlasových stanic. Nejnovější počin je dalším dílem v řadě The Bootleg Series, která od roku 2011 mapuje hlavně „zapomenuté“ snímky z 60. a 70. let.

Nejnovější komplet, vycházející pod názvem Miles Davis Quintet: Freedom Jazz Dance: The Bootleg Series, Vol. 5, je připomínkou 50. výročí Davisova alba Miles Smiles, na němž se podílela trumpetistova pravděpodobně nejslavnější sestava (Wayne Shorter, Herbie Hancock, Ron Carter a Tony Williams).

Jak je dobrým zvykem u této edice, třídiskový komplet poskytuje přidanou hodnotu ke známým, dříve vydaným nahrávkám. V tomto případě kromě známých snímků z alb Miles Smiles, Nefertiti a Water Babies uslyšíme také dvě hodiny dosud nikdy nevydané hudby, zaznamenané s možná až přehnanou důsledností: včetně zkoušek, neúplných nebo alternativních takeů a také promluv ze studiových frekvencí. Nahrávky z let 1966–1968 tak podrobněji osvětlují kontext vzniku alb, která byla formativní pro celou řadu umělců navazujících dekád.

Většina nyní vydaných nahrávek vzešla ze studiových sessions produkovaných legendárním producentem Teem Macerem (slavné 30th Street Studio, New York). Kromě nich ovšem komplet obsahuje i třešinku v podobě domácí nahrávky (zkoušky) skladby Blues in F, kterou Davis přehrává na piano svému tehdejšímu spoluhráči Wayneu Shorterovi.

Samozřejmostí je i tentokrát pečlivá digitalizace původních analogových pásů a obsažný booklet s mnoha „zákulisními“ informacemi. Davisovský komplet vychází celosvětově 21. října.

Miles Davis Quintet: Freedom Jazz Dance: The Bootleg Series, Vol. 5

CD 1

03693968.jpeg

1. Freedom Jazz Dance (Session Reel) 2. Freedom Jazz Dance (Master Take) 3. Circle (Session Reel) 4. Circle (Take 5) 5. Circle (Take 6) 6. Dolores (Session Reel) 7. Dolores (Master Take)

CD 2

1. Orbits (Session Reel) 2. Orbits (Master Take) 3. Footprints (Session Reel) 4. Footprints (Master Take) 5. Gingerbread Boy (Session Reel) 6. Gingerbread Boy (Master Take) 7. Nefertiti (Session Reel) 8. Nefertiti (Master Take)

CD 3

1. Fall (Session Reel) 2. Fall (Master Take) 3. Water Babies (Session Reel) 4. Water Babies (Master Take) 5. Masqualero (Alt. Take 3) 6. Country Son (Trio Rehearsal) 7. Blues in F (My Ding) 8. Play Us Your Eight (Miles Speaks)

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.