Nu-jazzový St. Germain se vrací

6. květen 2015

Francouzský producent St. Germain chystá k vydání nový titul Real Blues. Vysamploval na něj legendárního texaského bluesmana Lightnin‘ Hopkinse a vypravil se i k saharským kořenům zdaleka nejen dvanáctitaktového žánru. Ohlásil také evropské koncertní turné.

Čekání posluchačů, kteří si zamilovali průlomové album Tourist (2000) elektronického hudebníka Ludovica Navarra, známějšího pod uměleckým jménem St. Germain, a netrpělivě vyhlíželi další desku, se blíží ke konci. Specialista na fúzování decentních tanečních beatů, downtempa a deep house s jazzovými prvky ohlásil vydání nového titulu na 9. října 2015. A opět půjde o zajímavou „turistiku“.

Jak napovídá název Real Blues, Ludovic Navarre se tentokrát ponořil především do bluesových nálad. Vypravil se hned na dvě cesty. První ho přivedla k tzv. pouštnímu blues, které se před stoletím v tavícím kotli Ameriky stalo stylotvorným základem afroamerických žánrů. A zároveň ke spolupráci se západoafrickými hudebníky, kteří dnes často míří za světovým věhlasem právě přes protagonistovu rodnou Francii.

Hned v pilotním a titulním singlu Real Blues, který si můžeme poslechnout už nyní, tvoří západoafrická hudba dominantu. Nad elektronickým půdorysem jiskří zvuk „harfy“ kory i louten ngoni, zazní sólo na balafon a rytmické patterny dotvářejí africké perkuse.

Poslouchejte zveřejněný singl z nového alba: 
 
 

Druhá cesta vedla St. Germaina napříč časem k blues americkému. Díky zvukové archeologii samplů mohl „ožít“ a dostat se do nového kontextu například ikonický bluesový zpěvák, kytarista i pianista John Lightnin‘ Hopkins (1912-1982). Bluesman se tak paradoxně, v kontextu současné elektroniky, setkal s dnešním odkazem svých dávných afrických předků.

Ctitelé starších St. Germainových nahrávek se ovšem nemusejí obávat ani úplného přerušení všech pěšinek, vedoucích k předchozí kariéře. Tvůrce nezanevřel na bopová sóla saxofonu a vedle představitelů africké world music přizval opět i hosty z jazzových krajů.

02660818.jpeg

Spolu s deskou ohlásil Ludovic Navarre také koncertní turné. Bohužel, zatím nedošlo k nasmlouvání žádného termínu u nás. Ti z nadšenců, kterým by nevadila trocha cestování, mohou vyrazit třeba 5. listopadu do varšavského klubu Stodola, nebo 20. listopadu do Vídně.

Dosavadní tři tituly, počítáme-li i From Detroit To St. Germain, vydaný pod jménem Navarre, měly vzestupnou tendenci: Od přímočarých tanečních „tucek“ s občasným jazzujícím sólem ke stále zajímavějším, rafinovanějším a poslechově zábavnějším zvukovým kolážím. V případě Real Blues můžeme oprávněně doufat v další pokrok.

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio