Oskar Rózsa Partnership Unlimited – živě na Euro Jazzu!

3. červen 2011

V sobotu 4.6. odvysílá internetové rádio Euro Jazz záznam koncertu česko-slovenské "all-stars" formace Oskara Rózsy. Snímek vyšel souběžně na CD.

Sobota 4. 6. – Euro Jazz 20:00 – 21:15: Jazz Club – Záznam koncertu z Divadla Aréna, Bratislava, 16. 9. 2010.

Oskar Rózsa není jen vynikající basista, ale skutečně všestranná osobnost slovenského hudebního života. Nepohybuje se jen v jazzu a pop music, ale produkuje také hudbu pro film (filmovou kompozici studoval na Berklee College), divadlo či třeba počítačové hry. Mimoto na sebe v poslední době upozornil coby vážnohudební skladatel a dirigent (což je obor, který původně vystudoval), když nedávno uvedl svou kantátu pro soprán, sbor, soubor bicích a symfonický orchestr (nahrála Filharmonie Bohuslava Martinů na CD Under My Spell).

Podívejte se na Rózsovo sólo na koncertě s Martinem Valihorou:

V souvislosti s novým albem Partnership Unlimited je třeba připomenout hlavně jeho minulost „šedé eminence“ jazzových projektů, které na Slovensku uvedl v život a spojil v nich mimořádné instrumentalisty své generace. Například v souvislosti s jeho albem Barflies (Millenium Records, 2003) se hovořilo o slovenské odpovědi na severskou podobu „nu-jazzu“. Na snímku Oskar Rózsa Sextet (Hevhetia, 2003) dokázal basista vybičovat k mimořádným improvizačním výkonům celou eskadru slovenské jazzové špičky. Za zmínku stojí i experimentální album Presence (Hevhetia, 2006) či fusion trio Universal Cure (Hevhetia, 2008).

Na linii těchto nahrávek zde Rózsa navazuje jen částečně. Partnership Unlimited byl název jednorázového projektu, který vznikl na podnět Bratislavských jazzových dní 2009 a spojoval Rózsovu jazzovou kapelu s avantgardním Hugo Kauder Triem (hoboj, viola, klavír) a s inspiracemi z oblasti lidové hudby. Podívejte se video z té doby:

Nicméně název formace se posléze zobecnil do podoby nálepky pro volné uskupení hráčů, kteří s Rózsou na jazzových pódiích vystupují.

Záznam z bratislavského Divadla Aréna zachycuje v úplnosti koncert česko-slovenské „all-stars“ formace (zdá se, že s minimem střihů). Většinu skladeb složil právě Rózsa, zajímavé však je, že spoluautorem aranží je mladičký Vladislav Šarišský (1984), který se věnuje hlavně klasice, ale s Rózsou spolupracuje na symfonických projektech pro Martina Chodúra či Janu Kirschner.

Rózsovi se zde podařilo spojit nejen výrazné české a slovenské hráče, ale především osobnosti s odlišným zázemím. Rózsa, Valihora, Vizváry (tedy rytmika) jsou napojeni spíše na jazz-rockovou fusion, Tariška, Štveráček, Krajňák, Hloucal inklinují spíše k straight-ahead scéně. Podstatné je, že syntézou těchto světů vznikla hudba dokonale kreativní, s neskonalým drivem a skvěle využívající předností účastníků, ale hlavně překlenující zábrany, které některým z nich (Štveráček, Tariška) patrně nedovolují tímto směrem jít v jejich vlastních kapelách.

02334167.jpeg

Oproti nahrávce Sextetu (2003) zde není Rózsa natolik kompozičně nekonvenční a kapela setrvává spíše u tradičního sledu témat a sól. Podobné jednorázové all-stars bandy na tomto modelu často staví a nejinak je tomu zde. Nicméně míra vzájemné empatie podporuje sólisty k neskutečně energetickým výkonům. Patří k nim třeba velmi inteligentně vystavěná sóla pianisty Ondreje Krajňáka (Theme III, Back To Limbo), proslulá frenetická sóla Radovana Tarišky na altku, jemuž zjevně svědčí odlišný kontext, než ve kterém ho obvykle známe (např. v Song For Sandra s vtipnou citací Davisova Jean Pierre).

Trumpetista Miroslav Hloucal se tady prezentuje v procítěných přednesových pasážích (např. v baladě Platonov, kterou Rózsa složil původně pro inscenaci Čechovovy stejnojmenné hry) a překvapivě i s amplifikovanou trubkou (Vizváryho Song For Sandra):

Rózsa jako inscenátor toho všeho stojí spíše v pozadí (sólo má pouze v Battering Ram), znatelně o něm však celou dobu víme a v tandemu s Valihorou dodává celku neskonalý tah. Finálnímu mixu rovněž nelze upřít vynikající zvuk.

Basista opět prokázal své výtečné producentské schopnosti a cit pro překračování zaužívaných klišé. Doufejme, že se v této společnosti brzy ukáže i v Česku.

Celý záznam z Divadla Aréna odvysíláme na Euro Jazzu v sobotu 4. 6. od 20:00.

Oskar Rózsa Partnership Unlimited – Live in Bratislava

Oskar Rózsa – baskytara Martin Valihora – bicí Ondrej Krajňák – piano, Fender Rhodes Eugen Vizváry – el. piano, syntezátory Miroslav Hloucal – trubka, křídlovka Radovan Tariška – alt a soprán saxofon Ondřej Štveráček – tenor saxofon

02346189.jpeg

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.