Pražský jazzový podzim: Nejen s norskou příchutí

19. září 2016

Molvaer, Wesseltoft, Supersilent… Návštěvníky pražských jazzových klubů letos na podzim nečekaně potěší řada norských hudebníků. Ale pestrá nabídka koncertů se neomezuje žádnými hranicemi. Hudební podzim v Praze bude, s nadsázkou řečeno, horký jako Afrika nebo Izrael i cool jako Norsko či Švédsko.

Vzácná návštěva ze Švédska přijede hned 5. 10. na AghaRTA Prague Jazz Festival. Magnus Öström se nadnárodně proslavil jako člen tria Esbjörna Svenssona (e.s.t.) a na svůj debut přilákal i Pata Methenyho. Do Prahy se vrací představit letošní třetí profilové album Parachute. „Öströmovy kompozice se prořezávají styly a žánry, jdou tam, kam je nálada vede. Filmově imaginární a neomylně progresivně vyhrocené!“ charakterizoval Prog Magazine hudbu originálního bubeníka, inspirovaného jazzem, rockem 60. a 70. let i nejsoučasnějšími hudebními postupy.

Samotný Öström přidává velmi osobní vysvětlení: „V letech po Esbjörnově smrti jsem bojoval, jak najít svoji vlastní životní cestu. Někdy je žití OK, jindy velmi temné... Ale když jsem opravdu na dně, muzika pro mě představuje padák (parachute). Deska Parachute je oslavou hudby a energie, kterou přináší.“ Oslavu energie lze čekat i od pražského koncertu.

Skandinávský podzimní šerosvit prolne také již osmou přehlídkou Jazz on 5, pořádanou v klubu Jazz Dock. Zahraje tu nejen jedna z norských ikon, trumpetista Nils Petter Molvaer (20. 10., více o jeho současných aktivitách i sestavě kapely v rubrice Album týdne). Chystá se také prezentace originální úpravy Janáčkovy Sinfonietty (19. 10., jen pár dní po premiéře, objednané festivalem Janáček Brno) a dalších novinek v repertoáru norsko-české formace Didrik Ingvaldsen Orchestra se zpěvačkou Elisabeth Nygård. U nás Elisabeth hrává i s dalším zdejším seskupením Didrika Ingvaldsena NOCZ. Podílela se také na řadě projektů v Británii, kde si zazpívala duet i s Jamiem Cullumem.

Norský pianista a zvukový experimentátor Bugge Wesseltoft právem patří k zásadním propagátorům nu-jazzu. Fúzi s klubovou taneční scénou a elektronikou, do které se pustil už v první polovině 90. let, letos slaví „výročním“ obnovením projektu New Conception Of Jazz. Dvě dekády od vydání eponymního albového debutu si můžeme díky Wesseltoftově návratu do Prahy (25. 10.) ověřit, jak životná ona již nikoliv nová, ale dávno emancipovaná koncepce zůstává.

Skandinávské hlavní tahouny zvolil letos i festival Alternativa. Norští Supersilent představují legendy jako celek i jako jednotlivci. V již dvě dekády fungujícím seskupení se potkali trumpetista Arve Hendriksen, klávesista Ståle Storløkken (Motorpsycho, Terje Rypdal) a citlivý experimentátor s elektronickými „hejblaty“, klávesista i kytarista Helge Sten (Biosphere, Motorpsycho, vlastní projekty pod uměleckým jménem Deathprod). Do Prahy se Supersilent vracejí 10. 11. po dlouhých deseti letech.

Ani tím se skandinávské barvy nevyčerpávají, například 6. 12. dorazí švédsko-finské pianové trio bubeníka Emila Brandqvista, ale podívejme se i jinam. V rámci stejné série jako Brandqvist, tedy Jazz Meets World, dorazí také izraelský, v USA působící kontrabasista Omer Avital se svým akustickým kvintetem a zdařilým titulem Abutbul Music, o kterém kolega Milan Tesař napsal: „Už podtitul skladby Eser – Middle Eastern Funk potvrzuje, s jakou přirozenou globálností dokáže Omer Avital uvažovat. Muzika funkově táhne, jazzově swinguje, ale zároveň se stále vznáší na létajícím koberečku z orientálních pohádek.“

03698914.jpeg

V globálním prostoru se s chutí pohybuje i projekt The Rainmakers (25. 11. oživí prostory Chodovské tvrze) švýcarského kontrabasisty Bänze Oestera, akustické kvarteto, ve kterém se potkávají dva Švýcaři a dva Jihoafričané. Jejich společná dráha začala náhodou, díky jam session v rámci jihoafrického National Arts Festivalu 2011. Vzdálenost nevzdálenost, mezi hudebníky nastalo takové souznění, že vznik stálé kapely „byl nevyhnutelný“.

Švýcarskou scénu reprezentuje také pianista Nik Bärtsch. Kdysi u nás vystoupil s „elektrickým“ projektem Ronin, nyní přiváží pro změnu akustické seskupení Mobile. Ať už s elektrifikovanými nebo akustickými nástroji, Bärtschova hudba ovlivněná minimalismem i jakýmsi předvěkým šamanským tanečnem, má společné zásadní rysy: podmanivost a hypnotičnost. „Jdeme po našich kořenech a náš vývoj má formu spirály. Chameleon se nemůže změnit v kočku, ale může měnit barvu. Tak se mění i naše zkušenost. Jsme o deset let starší... a možná moudřejší? Doufám,“ vysvětluje pianista. A dodává, jak je pro jeho hudbu důležité spojení duchovna a živelnosti: „Potřebuji spirituální energii zenu i funku, abych přežil. Rytmus a resonanci.“

Kdo hledá v hudbě výbušnost, určitě ji najde 26. 11. na vystoupení saxofonisty Guillauma Perreta a jeho nejen jazzrockově, ale místy až hardrockově znějící kapely The Electric Epic. Francouzský experimentátor, který miluje Franka Zappu, Johna Surmana i etnickou hudbu a má za sebou spolupráci s Johnem Zornem, opravdu umí zacházet s průraznými riffy a zvukovými efekty. Ale jak už v Česku dokázal, jeho intenzivní a plný tón by se klidně obešel i bez efektových „krabiček“.

Mike Stern se na naše pódia vrací pravidelně a je zase ve formě – radostná zpráva poté, co si kytarista v červenci zlomil obě pažní kosti! A tentokrát se navíc, zatím jen pro listopadové koncerty, vrátil do jeho koncertní kapely i hvězdný bubeník Dave Weckl, se kterým tu kytarista vystupoval už v roce 1995. A vznikla nová hlavička Stern-Weckl Band. 7. 11. bude příjemné potkat „staré známé“.

Ačkoliv se do kapacity článku nemohou vejít pozvánky na všechny zajímavé akce (o něco víc jich uvádíme v následujícím seznamu), doufáme, že jsme vybrali alespoň tipy, které inspirují laskavé čtenáře k dalšímu pátrání v programech (nejen) jazzových štací. Je co objevovat.

Vybrané koncerty zahraničních jazzmenů v Praze:

5. 10. Magnus Öström (AghaRTA Jazz Centrum)8. 10. Nik Bärtsch’s Mobile (Palác Akropolis)19. 10. Gregoire Maret & French Connection / Elisabeth Nygård & Didrik Ingvaldsen Orchestra (Jazz Dock)20. 10. Nils Petter Molvaer Group (Jazz Dock)21. 10. Grégory Privat / Fat Suit (Jazz Dock)22. 10. New Rotterdam Jazz Orchestra & Anton Gouldsmit (JazzDock)23. a 24. 10. Dean Brown & Friends feat. Karel Růžička jr. (AghaRTA Jazz Centrum)25. 10. Bugge Wesseltoft’s New Conception Of Jazz (Palác Akropolis)7. 11. Mike Stern & Dave Weckl (Lucerna Music Bar)7. 11. Omer Avital Quintet (Divadlo u hasičů)10. 11. Supersilent, Oker (Radlická – Kulturní sportovna)25. 11. Bänz Oester & The Rainmakers (Chodovská tvrz)26. 11. Guillaume Perret & The Electric Epic (Palác Akropolis)6. 12. Emil Brandqvist Trio (Nuselská radnice)

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.