Rána pro jazz: Pražský klub Jazz Dock zaplaven

3. červen 2013

Navzdory víkendovému optimismu majitele byla nejvýznamější pražská jazzová scéna v noci z neděle na pondělí postižena povodní a zaplavena. Dramaturgicky progresivní klub Jazz Dock fungoval čtyři roky.

Jazz Dock vznikl v roce 2009 na smíchovském břehu Vltavy pod Janáčkovým nábřežím a v bezprostřední blízkosti Malé Strany a Kampy. Nezřídka býval svou dramaturgií přirovnáván k vyhlášeným evropským klubům typu londýnského Ronnie Scott’s nebo pařížského New Morning a v Praze si získal nezanedbatelné množství jazzových příznivců mladé generace.

Jazzový klub byl situován v bezprostřední blízkosti vodní hladiny, na rozdíl od blízkého Dětského ostrova byl však částečně chráněn dvěma komorami vltavských zdymadel. Ještě v neděli odpoledne byl proto majitel klubu Vladimír Lederer spíše optimistický a věřil, že voda za zdymadla neprosákne.

„Je tu riziko, že se voda přes blízká zdymadla převalí, ale moc tomu nevěřím. Přesto vyklízíme veškerou techniku, nástroje i potraviny,“ říkal ČRo Jazz Lederer ještě v neděli odpoledne. Vystěhován byl i bílý klavír (křídlo), který je pro klub tak typický.

Čtěte takéKlub Jazz Dock kvůli povodni evakuuje

Voda však přes noc výrazně stoupla, asi o 1,5-2 metry (viz fotogalerie), její hladina přesáhla podlahovou úroveň klubu a ten byl zcela zaplaven. Vyjádření majitele klubu se Českém rozhlasu v pondělí ráno nepodařilo získat, na hypotetickou otázku, co by dělal po případném zaplavení však v nědeli rozhlasu odpověděl, že by nezbývalo, než klub postavit zcela znovu od základů.

Jazz Dock byl v neděli z větší části vyklizen, přesto však na budově vznikly výrazné škody (výstavba prostoru před čtyřmi lety stála asi deset milionů korun). Klub chystal na nejbližší dny některé významné jazzové koncerty, např. křty alb Víta Křišťana nebo koncert Libora Šmoldase s americkou rytmikou. Již v neděli však avizoval zrušení programu.

Dá se očekávat, že pro pražské jazzové hudebníky bude mít zaplavený klub i nezanedbatelný sociální rozměr. Pro část z nich se koncerty v něm staly výraznou součástí příjmu a šlo také o svého druhu komunitní centrum - prostor, v němž se spontánně scházeli a vytvářeli nové projekty.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio