Rozhovor měsíce: Michal Wróblewski mezi Norskem a Japonskem

6. květen 2016

Saxofonistu Michala Wróblewského jsme zastihli při jedné z jeho koncertních zastávek v Česku. Na turné se svou kapelou E Converso si „odskočil“ z Norska, kde momentálně studuje. Právě o studiích, o muzikantském životě nebo o turné v Japonsku bude řeč v Rozhovoru měsíce, který vysíláme na ČRo Jazz v pátek 6. května od 14:00.

Do Norska Wróblewski odjel v létě 2014 v rámci programu Erasmus při svém studiu na JAMU. „Zalíbilo se mi tam a zkusil jsem udělat přijímačky na magisterské studium. Tam jsem se dostal, a tak jsem od letošního akademického roku studentem prvního ročníku magisterského programu,“ vysvětluje.

Ani po Michalově odchodu do zahraniční nepřerušila činnost jeho česká skupina E Converso. Ta ostatně měla podobnou zkušenost už o něco dříve, kdy na studium do Švýcarska odjel kytarista Jan Pisklák.

„Od té doby koncertujeme jen v rámci turné. Většinou máme dvě až tři turné do roka. Nevýhoda je, že když nás někdo osloví mimo tento termín, je velice problematické dát se dohromady. Ale myslím, že nakonec koncertujeme častěji, než když jsme žili všichni v Česku,“ říká saxofonista.

Kapela dál pracuje na nových skladbách, nicméně proces tvorby se přizpůsobil nové situaci: „Když se sejdeme, nemáme moc času naučit se nový repertoár. Proto to, co napíšu, posílám klukům a oni se to naučí doma. Ale jednou ročně odjíždíme na chatu na Slovensko, kde nacvičíme nejvíc nového repertoáru. Teď už máme připravený repertoár na novou desku.“

E Converso v Rozhovoru měsíce: Živé album nám sluší

Jan Chalupa a Michal Wróblewski (E Converso)

Skupina E Converso se rozhodla své druhé album nahrát na koncertě. Přesněji šlo o koncerty dva, jeden v Praze a jeden v Brně. Nejen o novém albu a o chodu kapely, ale i o svých dalších hudebních aktivitách budou v listopadovém Rozhovoru měsíce za E Converso hovořit Michal Wróblewski (saxofon) a Jan Chalupa (bicí). Skupinu dále tvoří Vladimír Micenko (kontrabas) a Jan Pisklák (kytara).

V další části rozhovoru se Michal Wróblewski snaží charakterizovat norskou jazzovou scénu. Vyjmenovává: „Populární je ECM zvuk, v Norsku snad oblíbenější než nejslavnější americký jazz. Potom jsou avantgardnější směry, které jsou více improvizační. Současný trend je hodně spojený s elektronickou hudbou. V akustické hudbě jsou Norové hodně minimalističtí, je to protipól současné newyorské improvizační scény, která je hodně kontrastní a maximalistická.“

Vztah k minimalismu podle Wróblewského souvisí s norskou národní povahou: „Norové jsou klidní a trpěliví a takový pocit mám i z jejich hudby.“

Magisterský projekt Michala Wróblewského tvoří jak kompoziční práce, tak improvizace. Je založen „na výzkumu vztahu hudebního procesu a posluchače“. Součástí studia je i finanční příspěvek, který může student použít podle vlastního uvážení.

Michal Wróblewski

„Já zatím utrácím za nahrávání, protože mi to přijde nejrozumnější. Na to totiž člověk málokdy příspěvek dostane. Ale budu muset investovat i do turné, která nás čekají. V červnu například jedeme s kapelou KIAP do Japonska, potom s touto kapelou plánujeme natočit příští rok další desku, kde budeme mít zahraniční hosty,“ vypočítává.

Na čem dělá... saxofonista Michal Wróblewski

Michal Wróblewski

Mnoho inspirace na svých norských studiích načerpává saxofonista Michal Wróblewski. Již druhý rok žije v Oslu, kde byl letos přijat do magisterského programu na Norwegian Academy of Music. Jako hráč, autor a manažer se kromě dvou tamějších formací stíhá věnovat i dvěma českým.

K japonskému turné se o několik minut později vrací. Se svou norskou kapelou KIAP přemýšlel, kde uspořádat turné k prvnímu albu, které právě vychází na značce Hevhetia:

„Pro mne ještě není jednoduché uspořádat je v Norsku, protože scéna je tam velká a míst, kde se dá hrát, je málo. V Norsku není mnoho velkých měst a jsou daleko od sebe. Ale říkali jsme si, že hodně norské hudby se vozí do Japonska, že tam naši přátelé často vystupují a tato scéna je tam hodně populární. Některá norská vydavatelství mají v Japonsku více obchodů než v Norsku.“

„Také si myslím, že žánr, který hrajeme, je tam dost oblíbený, což se nám potvrdilo, když jsme vystoupení plánovali. Bylo to nejrychleji domluvené turné, které jsem kdy zařizoval.“

V závěru rozhovoru dostane Michal Wróblewski otázku, jakou hudbu v současné době rád poslouchá. Zmiňuje Neila Younga, Talking Heads a také vážnou hudbu, konkrétně smyčcová kvarteta Dmitrije Šostakoviče.

Rozhovor měsíce: Studium na Berklee College of Music v americkém Bostonu

Berklee College of Music v americkém Bostonu

Martin Kratochvíl, Emil Viklický, Jaromír Honzák, David Dorůžka nebo Hana Robinson. To jsou někteří z Čechů, kteří studovali na slavné Berklee College of Music v Bostonu, nejprestižnější a také největší jazzové škole na světě. Právě o ní bude řeč v dalším Rozhovoru měsíce, který vysíláme na ČRo Jazz v pátek 1. května ve 14:00.

„Z jazzovějšího soudku mám pořád hodně rád americkou avantgardní scénu kolem Jima Blacka, Chrise Speeda, Andrew D’Angela… Hodně často chodím v Norsku na koncerty bubeníka Paala Nilssena-Lovea s muzikanty z celého světa. To je také člověk, kterého mohu slyšet naživo i několikrát měsíčně naživo,“ říká český saxofonista.

V Rozhovoru měsíce uslyšíte ukázky z nového alba Wróblewského norské skupiny KIAP a jednu skladbu v podání skupiny E Converso. Rozhovor vede Milan Tesař (Radio Proglas).

autor: Milan Tesař
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.