Jak se žije českým big bandům? Štěpánka Balcarová a Kryštof Marek v Rozhovoru měsíce

1. červenec 2015

Tématem červencového Rozhovoru měsíce na ČRo Jazz bude zdánlivě jednoduchá otázka: Jak v Česku vést, resp. udržet při životě jazzový bigband? Odpovídat na ni budou dva jazzoví dirigenti a aranžéři, Štěpánka Balcarová a Kryštof Marek. Rozhovor měsíce vysíláme v pátek 3. července od 14:00 na ČRo Jazz.

Udržovat při životě velký orchestr je jistě náročnější než vystupovat pouze s malou kapelou. V úvodu rozhovoru se tedy obou hostů ptáme, v čem jim práce s bigbandem přijde zajímavá. Ihned se shodnou.

„Nejzajímavější je, že se nám podaří uvést novou skladbu v život. Skladatel připraví partituru a ta skladba se díky bigbandu zrodí. Bez něj by ty skladby, a tím pádem konkrétní kousek hudby, vůbec neexistovaly,“ říká Štěpánka Balcarová.

Concept Art Orchestra – Skladatelská soutěž Karla Krautgartnera 2017 (2. ročník)

Kryštof Marek přidává podobnou zkušenost z doby, kdy byl členem Contrabandu Milana Svobody: „Pro nás bylo úžasné, že jsme něco napsali, a ono to pak zaznělo. Když nemáte k dispozici orchestr, stěží si to můžeme nějakým způsobem nasimulovat. A zážitek z prvního uvedení skladby je neopakovatelný.“

S Big Bandem sv. Blažeje spolupracuje Kryštof Marek jako stálý host. Napsal řadu skladeb, další melodie aranžuje a především orchestr řídí.

Rozhovor měsíce: Management jazzových umělců po česku

Dominika Janigová a Petra Burthey – manažerky jazzových umělců

Do červnového Rozhovoru měsíce jsme si pozvali dvě manažerky (nejen) jazzových hudebníků. Petra Burthey spolupracuje se skupinou Clarinet Factory a s Beatou Hlavenkovou, Dominika Janigová domlouvá přes oceán české aktivity Ondřeje Pivce.

„Svým příchodem jsem asi trošku změnil styl tohoto bigbandu. Dříve hrál swingovou hudbu, ke které jsme se teď s deskou One Man Band obloukem vrátili, ale v průběhu let jsme se věnovali především mým kompozicím nebo skladbám Jana Hasenöhrla v mých aranžích,“ říká o souboru, který je propojený s Českým národním symfonickým orchestrem v čele právě s trumpetistou Janem Hasenöhrlem.

Štěpánka Balcarová získala první zkušenosti s psaním pro bigband při studiích v Polsku ve třídě Eda Partyky. Od něj také „převzala“ značku Concept Art Orchestra, což byl původně název školního bigbandu v Katovicích.

Pro projekt The Prague Six dirigentka a skladatelka v jedné osobě oslovila dalších pět mladých pražských autorů. Většina z nich (Luboš Soukup, Vít Křišťan, Jan JJ Jirucha, Tomáš Sýkora) už měla zkušenosti s komponováním pro bigband.

Štěpánka Balcarová – trumpetistka a skladatelka v kapelách Concept Art Orchestra a Inner Spaces

Výjimkou byl pianista Martin Brunner, který však má na svém kontě rozsáhlou skladbu Morning Walks pro své jazzové trio a smyčcové kvarteto. „Oslovila jsem ho a krásně se s tím popral. Na desce je jedna jeho výborná skladba,“ prozrazuje Balcarová v rozhovoru.

Velké jazzové orchestry mají v naší zemi bohatou tradici. Jak podotýká Kryštof Marek, dnes zdaleka nejde jen o bigbandy swingové nebo taneční.

Rozhovor měsíce: Vydávání jazzu v Česku

Petr Ostrouchov (zcela vpravo) při křtu alba Davida Dorůžky

Jak se žije jazzovým vydavatelům v tak malé zemi jako je Česko? Na toto téma jsme se zaměřili v dalším Rozhovoru měsíce na Euro Jazzu. Hosty pořadu (premiéra v pátek 6.4. ve 14:00 na Euro Jazzu) budou tentokrát zástupci dvou hlavních českých jazzových vydavatelství – Jan Hála (Arta Records) a Petr Ostrouchov (Animal Music)

Důkazem toho, že nejen nedochází k úpadku žánru, ale že se bigbandové hraní utěšeně rozvíjí, je podle něj právě Concept Art Orchestra s jasnou koncepcí a s prostorem věnovaným současným mladým autorům.

Ostatně daří se i Big Bandu sv. Blažeje, který v roce 2008 vystoupil ve švýcarském Montreux na jednom z největších jazzových festivalů.

V závěru pořadu oba hosté hovoří o svých dalších aktivitách a prozrazují své plány. Kryštof Marek se od hraní v jazzovém triu přes bigbandy dostal ke spolupráci se symfonickými orchestry. „V poslední době jsem napsal tři koncerty a chystáme se zkomponovat další. Jsem rád, že se mi daří a že se ta hudba provádí,“ pochvaluje si.

Štěpánka Balcarová a Kryštof Marek

Štěpánka Balcarová se pokouší domluvit na podzim další turné své česko-polské skupiny Inner Spaces. Pokud jde o Concept Art Orchestra, bylo by pro ni ideální, kdyby mohl hrát každý měsíc. Z finančních důvodů však orchestr koncertuje jen asi jednou za půl roku.

Tři vítězné kompozice skladatelské soutěže pro jazzový big band. Poslechněte si záznam premiéry v podání Concept Art Orchestra

Concept Art Orchestra – Skladatelská soutěž Karla Krautgartnera 2017 (2. ročník)

Druhý ročník Skladatelské soutěže Karla Krautgartnera o nejlepší kompozice pro jazzový big band vyvrcholil 27. listopadu 2017, kdy na veřejném koncertě v karlínském Studiu A Českého rozhlasu uvedl Concept Art Orchestra v premiéře mj. tři vítězné skladby. Záznam večera si můžete poslechnout na ČRo Vltava 14. prosince od 21.00.

„Ideální je, když nás osloví nějaký festival, který zaplatí veškeré náklady a zařídí organizaci. Jinak se snažím zdroj financí získat jinde, což v dnešní době znamená žádat o granty. A to je martyrium. Raději bych skládala, než se zabývala papírováním.“

Podle Kryštofa Marka však pesimismus není namístě: „Pokud se obklopíte správnými lidmi, jejich kolektivní energie žene výsledek nahoru. Je skvělé, že hudba takto žije, existuje a bude existovat dál.“

Otázky hostům klade Milan Tesař (Radio Proglas). V pořadu zazní po jedné ukázce z nových alb Big Bandu sv. Blažeje a Concept Art Orchestra a Kryštof Marek přidá jednu starší nahrávku svého orchestru www.bend.cz.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.