Rozhovor měsíce: Žánroví chameleoni Michal Nejtek a Luboš Malina

3. únor 2016

Banjista a hráč na dechové nástroje Luboš Malina a kontrabasista Tomáš Liška spolu působí ve skupině Druhá tráva. Nyní však spojili své síly s pianistou Michalem Nejtkem a natočili album na pomezí jazzu, world music, nové akustické hudby a dalších žánrů. O CD Fragile Bliss hovoříme s Lubošem Malinou a Michalem Nejtkem - poslouchejte Rozhovor měsíce na ČRo Jazz 5. února ve 14:00 (repr. 22:00).

V úvodu rozhovoru Luboš Malina líčí genezi celého projektu. Na počátku byla nabídka od pořadatelů z Českého Krumlova, aby připravil pro rok 2014 jeden komorní koncert.

„Byla to pro mne velká výzva. Šel jsem za kolegou z Druhé trávy Tomášem Liškou s tím, že bych rád sestavil nějaké trio. Tomáš jako třetí nástroj zvolil piano, což se mi líbilo,“ říká hráč na banjo s tím, že jeho velkou inspirací byla například spolupráce Bély Flecka s Chickem Coreou i další podobné Fleckovy projekty.

„Já ale nejsem žádný jazzman, studoval jsem klasickou hudbu,“ zdůrazňuje hráč, který současně platí za jednoho z nejlepších českých bluegrassových instrumentalistů. Zkušenosti s různými žánry má také Michal Nejtek:

„Já jsem od přírody chameleon a jsem za to rád.“ Na nabídku rovnou kývl, „protože Tomáše znám delší dobu a Luboš mi byl vždycky sympatický, rád jsem to zkusil“. Ani Nejtek se nepovažuje za jazzmana: „S Lubošem máme společné to, že jsme oba studovali vážnou muziku a oba jsme potom odešli jinam. Tomáš Liška je z nás nejjazzovější, ale i on je žánrově rozkročený.“

Trio na albu Fragile Bliss ve čtyřech skladbách doplnil bubeník Kamil Slezák, Malinův a Liškův spoluhráč z Druhé trávy. Pro Michala Nejtka šlo o první spolupráci s ním. Říká:

„Jsem nadšen tím, jak je precizní a skvělý doprovazeč a jak hraje dynamicky. Natáčeli jsme všichni zároveň ve studiu v jedné místnosti, byli jsme blízko u sebe, dokonce bez paravánu. To pro mne byla nová zkušenost. Kamil se tomuto stylu dokázal přizpůsobit tak, že bubny na nahrávce neprolézají do piana a dalších nástrojů. Hrál také neuvěřitelně barevně.“

Oba hosté porovnávají trio se svými dalšími projekty. „Druhou trávu tvoří šest muzikantů. Je tam daleko méně prostoru a ten prostor je pevně vymezený. V triu je větší možnost improvizace, a tím nemyslím jen sóla, ale i doprovody. Na jednu stranu je to náročnější a na stranu druhou svobodnější,“ líčí Malina.

Michal Nejtek porovnává toto akustické trio s trojicí NTS, kterou tvoří s bubeníkem Štěpánem Smetáčkem a kontrabasistou Petrem Tichým. Rozdíl je v nástrojích, protože v triu s Lubošem Malinou a Tomášem Liškou hraje na akustické piano:

„Cítím se tady víc jako doma, mohu si hrát s barvou a dynamikou, je mi to příjemnější. Zároveň je to však takové nahé a já se musím víc soustředit na tvorbu tónu a zvuku.“

03539696.jpeg

Na tom, že by ve společném projektu rádi pokračovali, se oba hosté shodují. Michal Nejtek dodává, že mu tato formace připomíná „to, co se na konci 80. let nazývalo nová akustická hudba. Byla to syntéza minimalistické repetitivní hudby s jazzovými postupy a s prvky moderní vážné hudby“. Rád by tento tvar rozpracoval a přinášel víc autorských kompozic.

Rozhovor měsíce: Fascinující příběhy Michala Nejtka

Pianista a skladatel Michal Nejtek

Postihnout v jednom hodinovém rozhovoru vše, čeho se v hudební oblasti dotkl Michal Nejtek (1977), je téměř nemožné. Jeho záběr sahá od spolupráce s orchestrem Berg přes jazzové skupiny Limbo a Face of the Bass až po kapelu Davida Kollera nebo aranžování klasických děl Plastic People of the Universe. Nejtek bude hostem Rozhovoru měsíce v pátek 6. června od 14:00.

V závěru pořadu oba hosté zmiňují své další projekty. Luboše Malinu čeká práce na novém autorském albu Druhé trávy, která letos slaví 25 let od svého vzniku. Bude koncertovat se sourozeneckou formací Malina Brothers, se kterou natočil společné album s americkým hráčem na foukací harmoniku Charliem McCoyem. „A rád bych dokončil jeden projekt, na kterém pracujeme už mnoho let se zpěvačkou Katkou García a s básnířkou Věrou Provazníkovou,“ dodává.

Michal Nejtek bude v březnu a dubnu natáčet s triem NTS v Londýně materiál na novou desku. Nedávno vydal improvizované album Phoenix s Jaromírem Honzákem, Pavlem Hrubý a Danielem Šoltisem. A v roce 2016 se bude soustředit především na komponování. Bude psát větší skladbu pro Orchestr Berg, scénickou hudbu a pracovat bude také na komorní opeře.

Rozhovor s banjistou Lubošem Malinou a s pianistou Michalem Nejtkem vedl Milan Tesař (Radio Proglas). V pořadu uslyšíte skladby z alba Fragile Bliss.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.