Seriál: Mladé jazzové kapely - 2. díl

18. červenec 2014

Po generaci třicátníků, která český jazz resuscitovala před několika lety, je tady generace nova – mladší. Jaká je, mapujeme v seriálu, ve kterém představujeme mladé jazzové kapely: které mají již jistou profesionální úroveň, ale zatím většinou nemají velkou nahrávací zkušenost.

Ankramu Michal Kramár (zpěv), Lukáš Mutňanský (baskytara) a Michaela Antalová (bicí) spolu působili už ve školní kapele na základní umělecké škole. „Postupně se měnilo obsazení i repertoár, přestali jsme fungovat při ZUŠ a zůstali jsme my tři,“ líčí Michal. U všech tří zakládajících členů byla společná touha mít hudbu jako životní prioritu a věnovat jí spoustu energie a času. „Každý z nás poslouchá něco jiného, ale na společné hudbě jsme se shodli,“ dodává Michal za celou skupinu Ankramu, která dnes hraje originální písně se slovenskými texty, inspirované volnou improvizací.

Dnes má kapela pět členů. Zakládající trio doplnil nejprve kytarista Michal Matejka a jako pátý člen Vojtěch Procházka, pianista a klávesista známý ze skupin Vertigo a Bergljot. „Oba jsme oslovili proto, že mají velmi originální přístup ke svým nástrojům, a také se jim líbila naše hudba,“ vysvětluje Kramár.

 

Skupina Ankramu se v současné době snaží na serveru Hithit získat podporu pro realizaci svého prvního alba. Deska by se měla objevit digitálně na internetu, skupina bude oslovovat i vydavatele. „Na albu ještě mnoho práce, nechceme to odbýt. Ale věříme, že do konce roku by deska mohla být venku,“ říkají muzikanti.

Personal Highway Skupinu tvoří Michael Nosek (bicí), Jan Aleš (klávesy), Antonín Dlapa (kytary) a Ondra Hauser (basa). Jednotliví hráči mají bohaté zkušenosti z žánrově různorodých kapel a projektů – Eggnoise, Michal Worek Quartet a Bitumen Beat (Nosek), Anthony Dee, Voila!, OPSO, Tonya Graves (Dlapa), OPSO, Lucie Šoralová, Voila!, Jan Fečo Quartet, Sisa Fehérová (Aleš), resp. Dekolt, Anthony Dee, Tonya Graves, Nano Illusions (Hauser). Potkali se na Konzervatoři Jaroslava Ježka, kde společně hráli v několika školních kapelách.

Kapela o sobě ve svém internetovém profilu anglicky píše: „Personal Highway is your channel to change yourself in what you want to be.“ Na otázku, jak kapela změnila jej osobně, odpovídá kapelník Nosek: Personal Highway pro mne znamená absolutní svobodu, autoidentifikaci, vyrovnávání se se světem a hudební a filosofické vyspění. Nejde jen o hudbu jako takovou, i když ta je v tomto projektu základním kamenem. K instrumentálním písním píšu texty, pořizuji tematické fotografie, točím miniaturní vizuální reflexe, a tím kapelu dávám do konceptuálního kontextu. Cítím, že to je skutečně má svatá půda, kde se nemusím nikomu a ničemu zodpovídat, kde mohu pravdivě a spontánně tvořit. Je pro mě kanálem pro mé vlastní myšlenky o životě, neznámu, přírodě a vztazích.“

 

Skupina se momentálně schází spíše nárazově a koncertuje sporadicky, ale do budoucna by se to mělo změnit k lepšímu. V současné době má kapela natočenou svou debutovou desku Peronal Highway. „V průběhu července dokončíme mix a mastering v novém špičkovém brněnském studiu Divadla na Orlí, kde nám s technickou stránkou věci velmi pomáhá Honza Košulič,“ prozrazuje Nosek s tím, že momentálně shání fotografa pro grafiku, webmastera pro vytvoření webu, VJe pro vizualizaci hudby a možná i booking manažera. „V ideálním případě bych chtěl bojovat za to, aby se deska prodávala pouze ve své fyzické podobě. Každá deska také bude mít svůj unikátní kód, který bude sloužit k odemknutí webové sekce s bonusovým obsahem. Vše je velmi náročné, ale věřím, že se s tím vypořádáme v co nejkratší době,“ prozrazuje kapelník s tím, že na podzim by rád kapelu a desku představil na krátkém turné po Česku, snad už i s videoprojekcí a texty, zkrátka v plné verzi.

Marie Puttnerová Band Marie Puttnerová Band je jedním z aktuálních hudebních projektů všestranné zpěvačky Marie Puttnerové. Jejími dalšími působišti jsou folková skupina Cymbelín a další projekty jejího kapelníka Tomáše Šenkyříka (včetně chystaného alba zhudebněných básní Ivana Martina Jirouse) a především kapela Jablkoň (a její komorní odnož, duo s Michalem Němcem – Půljablkoň).

Mezinárodní Marie Puttnerová Band vznikl během jazzového workshopu v italském Sorianu nel Cimino. „Vládla tam velice otevřená atmosféra plná muzicírování, takže na základě několika jamů s pianistou Domenicem Sannou jsme se rozhodli, že by bylo hezké se znovu sejít. Naplánovali jsme tak pětidenní turné po České republice, které se uskutečnilo v únoru 2013 ve složení Marie Puttnerová, Domenico Sanna, basista Enrico Mianulli, bubeník Vladimír Třebícký a saxofonista Pavel Zlámal. O pár měsíců později jsme si zahráli v Itálii. Téměř ve stejné sestavě, jen s Michaelem Noskem za bicími, jsme pak uspořádali další tuzemskou šňůru v březnu 2014,“ líčí Marie a pokračuje:

„V příštím roce se uskuteční další pokračování, neboť už máme dohodnuté termíny. Protože však je Marie Puttnerová Band sdružení do jisté míry volné, přemýšlím nad podobou příštího ročníku i jeho obsazení z hlediska dlouhodobější spolupráce. Je přece jen komplikovanější volat italské muzikanty v krátkodobějších horizontech.“

 

Repertoár tvořily zpočátku jazzové standardy, k nimž později přibylo i několik autorských skladeb, na které se skupina chce do budoucna zaměřovat více. Původní Marie Puttnerová Band měl – právě kvůli svému mezinárodnímu obsazení – punc „krátkodobějšího projektu, byť opakovaného“. V současné době však vzniká nová podoba skupina, která by měla být trvalejšího charakteru. Na otázku, zda má kapela k dispozici nějaké nahrávky, Marie Puttnerová odpovídá: „Chybí kousíček k dokončení demoverze. Album je v plánu, v jakém časovém horizontu však bude, ukáže čas.“

autor: Milan Tesař
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka