Strhující China Moses se vrací do Prahy

17. červen 2014

Pachatelka kvalitní hudby China Moses se vrací na místo činu. 19. června, tedy necelý půlrok po předchozí úspěšné návštěvě Prahy, zazpívá v rámci festivalu Prague Proms v Paláci Hybernia. Krom zavedeného spoluhráče, francouzského pianisty Raphaëla Lemonniera, ji doprovodí i bigband BBB International dirigovaný Kryštofem Markem.

Američanka v Paříži, fenomenální zpěvačka a také pohotová televizní i rozhlasová moderátorka China Moses (nar. 9. ledna 1978 v Los Angeles), se nemusela kvůli kariéře odvolávat na slavné rodiče, zpěvačku Dee Dee Bridgewater a režiséra Gilberta Mosese. Proslavila se jen svým vlastním talentem. A samozřejmě díky hluboké lásce k hudbě napříč žánry, kterou snadno vycítíte i z každé noty zatím posledního, pátého alba Crazy Blues (2012).

„Miluji vyprávění příběhů. Vidím sama sebe jako jazzovou vypravěčku a jsem ráda když mám jistotu, že se lidé na koncertech mezi písněmi usmívají,“ prozrazuje o sobě zpěvačka.

Podívejte se na klip k albu Crazy Blues: 
 
 

Proslavila se už jako šestnáctiletá interpretka R&B a zkoušela i rock, ale jazz měla pod kůží pochopitelně odmala. Přesto i v jejím životě a s jejími geny sehrála ohromnou roli náhoda:

„Vždy jsem byla velká fanynka rocku a nebýt v rockové kapele, kde jsem se naučila používat sílu svého hlasu, možná bych dnes nedělala ani jazz. Protože bych nepotkala Raphaëla. Seznámili jsme se, když jsem pro Camille (pařížská zpěvačka a písničkářka Camille Dalmais, pozn. aut.) zpívala doprovodné vokály. A tenhle džob bych nedostala, kdyby mě neznala z rockové skupiny. Takže mohu říci, že mi rock zachránil život,“ vzpomíná China s pobavením.

Právě setkání s pianistou Raphaëlem Lemonnierem považuje China Moses za osudné. Cosi prý „zajiskřilo“ a výsledkem byl koncertní program Gardenias For Dinah a později album This One’s For Dinah (2009), pocta Dinah Washington. Tedy dámě, která podle rodinné historky prorokovala zpěvaččině mámě, tehdy maličké Dee Dee, hvězdnou jazzovou kariéru. Dinah, byť zprostředkovaně, tak vlastně ovlivnila i směřování další muzikantské duše.

02855618.jpeg

Od pocty Dinah Washington už vedla cesta k albu Crazy Blues a současnému repertoáru, zahrnujícímu mj. trvalky ze zpěvníku Niny Simone, bluesové i gospelové královny Etty James či bluesrockové a soulové rebelky 60. let Janis Joplin.

China Moses 19. 6. – Praha, Palác Hybernia China Moses – zpěvRaphaël Lemonnier – klavírFabien Marcoz – kontrabasJean-Pierre Derouard – bicí nástrojeBBB International, dirigent Kryštof Marek

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.