Tigran Hamasyan představí arménskou sakrální hudbu

21. květen 2015

Klavírista a skladatel Tigran Hamasyan je hudebník s velkým rozhledem. Známe ho za jazzovým pianem, rád pracuje s lidovou muzikou i klasicizujícími motivy. Spolu s Jerevanským státním komorním sborem představí 25. května v kostele sv. Šimona a Judy v pražské Dušní ulici sakrální hudbu rodné Arménie.

Koncert nazvaný Luys i Luso (Světlo ze světla) proběhne jako připomínka jedné z nejtragičtějších událostí 20. století. Koná se ke 100. výročí začátku arménské genocidy, kdy bylo během let 1915 až 1918 Turky vyvražděno jeden a půl milionu Arménů. Volba sakrálního repertoáru je více než logická.

Tigran Hamasyan a Jerevanský státní komorní sbor pod vedením Harutyona Topikyana navíc vezmou posluchače na výlet do historie. Vždyť Arménie přijala křesťanství jako státní náboženství už v roce 301, jako první země na světě, a Tigran upravil arménské sakrální skladby zaznamenané v neuvěřitelném časovém rozpětí od 5. do 20. století.

„Už léta jsem chtěl natočit album, obsahující pouze arménskou sakrální hudbu, ale teprve v posledních dvou třech letech jsem se odvážil učinit první krůčky v aranžování posvátných hymnů a zpěvů pro klavír a smíšený sbor. Práce na projektu Luys i Luso byla zkušenost, která mi změnila život. Když jsem zkoušel s mimořádně obdařenými pěvci Jerevanského státního komorního sboru, zažil jsem několik skutečně magických okamžiků. Po dvou letech hledání pramenů, psaní a zkoušení jsme v listopadu 2014 šli do jerevanského studia a nahráli desku,“ informoval Tigran prostřednictvím facebooku.

Dodejme, že podle aktualizovaných informací z Tigranovy webové stránky by měla nahrávka vyjít v září 2015 u mnichovské značky ECM. Koncertní premiéra projektu proběhla 24. března v Jerevanské opeře a turné momentálně projíždí Evropu. Kdyby vám nevyhovoval pražský termín, 29. května vystoupí Tigran s Jerevanským státním komorním sborem ještě v německém Dortmundu.

02951580.jpeg

Jak se můžeme přesvědčit díky ukázce znějící na stránkách www.luysiluso.com, Tigranovy úpravy sakrálních kompozic znějí velmi současně a svěže, aniž by ztrácely nadčasovou atmosféru.

Tigran Hamasyan a Jerevanský státní komorní sbor

25. 5. v 19:30, kostel sv. Šimona a Judy, Praha 1

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.