Unikátní kompilace polských jazzových soundtracků

21. listopad 2014

Polský film a polský jazz jdou nepochybně dohromady – oba tyto fenomény představuje nová kompilace Jazz In Polish Cinema, kterou právě vydalo vydavatelství britského publicisty Selwyna Harrise.

Unikátní 4 CD box dokumentuje filmovou hudbu jazzových legend Krzysztofa Komedy a Andrzeje Trzaskowského. Některé z filmových soundtracků vycházejí v čistě zvukové podobě poprvé: mezi nimi Trzaskowského hudba k filmu Vlak z roku 1959, postavená na tématech Artie Shawa. Stejně tak poprvé ve své úplnosti je zahrnuta Komedova hudba k filmu Nevinní čarodějové (1960, režie Andrzej Wajda), na níž se jako studiový hráč podílel také trumpetista Tomasz Stanko.

Kromě Stanka ve filmových soundtraccích můžeme slyšet i Dona Cherryho, Zbigniewa Namyslowského, Michala Urbaniaka, Wojciecha Karolaka a další hvězdy polského jazzu 50. a 60. let. Kompilace Jazz in Polish Cinema se přitom soustředí na „zlatá léta“ polského jazzu i filmu mezi lety 1958 – 1967, tedy dobu, kdy se polský jazz vymaňoval z podzemí daného nadvládou socialistického realismu a postupně si získával respekt jak v Polsku, tak v zahraničí.

Ukázka z filmu Nevinní čarodějové, v níž proběhne i Krzysztof Komeda: 
 
 

Autoři kompilace dbali na vysokou kvalitu zvukového převodu z původních analogových pásů a jak je v podobných případech zvykem, zahrnuty jsou i některé alternativní studiové i koncertní verze skladeb, které se ve filmech původně neobjevily.

03256387.jpeg

Čtyřdiskový komplet doprovází obsáhlý, osmdesátistránkový booklet, který dopodrobna rozebírá tuto stěžejní součást polské hudby i filmového umění ve vzájemných souvislostech – jeho autorem je hudební publicista Selwyn Harris, známý např. z britského časopisu Jazzwise. Ten také kompilaci produkoval.

Není to poprvé, co Harris ve své vydavatelské činnosti sáhl k filmové hudbě. V loňském roce vydal oceňovaný pětidiskový komplet dokumentující hudbu k filmům francouzské Nové vlny (Miles Davis, Martial Solal, Michel Legrand atd.).

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.