Vzpomínka na Karla Růžičku

27. září 2016

Ve věku 76 let v pondělí večer zemřel významný jazzový pianista, skladatel a pedagog Karel Růžička. Informaci přinesl hudební měsíčník Harmonie na svém webu. Růžička, který byl formativní osobností pro mnoho českých hudebníků, mnohokrát nahrával v Českém rozhlase. Zavzpomínat na něj můžete u vybraných rozhovorů a dalších archivních pořadů.

V roce 1960 začínal jako pianista orchestru divadla Semafor. Jméno Karla Růžičky je spjato s řadou zcela zásadních jazzových skupin jako Jazzový orchestr Československého rozhlasu (JOČR), kde získal angažmá v roce 1966. Víc než jedno desetiletí (1968 – 79) strávil v kapele Cellula trumpetisty Laca Décziho, s níž natočil všechny jeho české desky. Také nahrál úspěšnou desku Jazzové nebajky s SHQ Karla Velebného. Zároveň celý svůj život vedl vlastní formace, se kterými sklízel úspěchy u nás i v zahraničí.

Hostem ČRo byl Růžička naposledy na jaře 2015, kdy byl hostem pořadu Tak to slyším já. Nezvyklý formát (hádání skladeb naslepo) jej přiměl znovu zapřemýšlet nad nahrávkami, které dobře znal, ale třeba je už dlouho neslyšel.

 
03344616.jpeg

Nezanedbatelná je Růžičkova činnost pedagogická. Donedávna učil na Konzervatoři Jaroslava Ježka, na HAMU nebo na jazzových dílnách Karla Velebného ve Frýdlantu v Čechách. Právě o třech dekádách ve Frýdlantu si povídal v roce 2014 s Milanem Tesařem.

 

Karel Růžička byl úzce spjat s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu. Této části jeho kariéry se věnoval Jiří Kasal v pořadu Vlídné tóny.

 

Jazzu se pochopitelně věnuje také syn Karla Růžičky, známý saxofonista, žijící v New Yorku. Na jejich spolupráce a nahrávky zavzpomínal Richard Pogoda v pořadu Jazzoviny.

 

Záznam ze společného koncertu otce a syna Růžičkových na festivalu Za poklady Broumovska vyšel také na CD. Můžete si jej poslechnout v pořadu Pódia východních Čech.

 

Karel Růžička byl na stanici Dvojka rovněž hostem svého dobrého přítele, hudebníka a pedagoga Jiřího Hlaváče. Šlo hlavně o rozhovor bilanční, jak si můžete poslechnout zde.

 

POZN.: K poctě Karla Růžičky zařazuje stanice Vltava tento týden několik mimořádných pořadů. Jejich přehled najdete zde.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.