Rozhovor měsíce: Jiří Slavík a jeho cesta Evropou

30. červenec 2013

Kontrabasista Jiří Slavík žije od svých čtrnácti let v zahraničí. V Římě navštěvoval konzervatoř, v Londýně studoval klasický kontrabas a jazzovou kompozici a v současné době žije v Paříži a pravidelně dojíždí do Prahy. V Rozhovoru měsíce sledujeme překvapivě pestrou cestu mladého hudebníka napříč Evropou a představujeme si jednotlivé jeho hudební projekty. Pořad vysíláme 2. srpna ve 14:00 na ČRo Jazz.

„V zahraničí žiju už dvanáctým rokem, takže je to poměrně dlouhá doba,“ otevírá 27letý Jiří Slavík, který si původně chtěl změnit jméno na Giorgio nebo George. „Postupem času jsem se stal jakýmsi Jirim – tedy bez diakritiky – a do jisté míry to pro mě představuje identitu.“ Světoběžníkem se Slavík nestal z vlastní vůle, ale kvůli pracovním povinnostem svého otce, činného v diplomatických službách. „Byla to jakási souhra náhod, že jsem se začal zajímat o jazz. A vyšlo to tak, že jsem se mohl přihlásit na římskou konzervatoř,“ líčí hudebník, který jako chlapec před odchodem do zahraničí hrál ve folklorním souboru.

Vedle hudby studoval Jiří Slavík v Římě současně anglický program na mezinárodním gymnáziu. Sedmiletý program na konzervatoři stihl dokončit za tři roky: „Už jsem měl jasno, že bych chtěl jednou být profesionálním muzikantem A jelikož bylo zřejmé, že v Římě nebudu moci zůstat po celou dobu sedmiletého studia, pokusil jsem se to urychlit.“ Byl sice žákem klasického kontrabasového oddělení, ale seznámil se s učitelkou tance Robertou Garrison, manželkou slavného kontrabasisty Jimmyho Garrisona, a právě setkání s ní bylo jedním z klíčových impulsů, které jej odlákaly od klasické hudby a přivedly k jazzu a improvizaci, k hudbě, která se „děje právě teď“.

Podívejte se na ukázku:



Ve druhé části rozhovoru už dojde na současné Slavíkovy projekty, mezi nimiž zaujímá důležité místo spolupráce s anglickým muzikantem Fredem Thomasem. S ním coby klavíristou Jiří nahrál v duu album Repose a oba jsou také členy mezinárodní formace Fly Agaric, ve které však Thomas bubnuje. „Fred je instrumentalista a má přehled o tom, co se v hudbě děje. A bubeník v jazzu má obrovskou sílu celou hudbu povznést, nebo potopit. Hlasitost bicích je nepřekonatelná. Za profesionální bubeníky pak často hrají více ruce než hlava, a tak je těžké se vedle nich slyšet. V naší kapele hrajeme pokud možno akusticky, Fred se tomu dokáže přizpůsobit, chce slyšet akustický zvuk kontrabasu a dává mi velký prostor,“ vysvětluje Slavík, proč mu spolupráce s bubnujícím pianistou vyhovuje.

Skupina Fly Agaric nahrála v roce 2011 album In Search Of Soma, které obsahuje 13 skladeb, z nichž šest složil Jiří Slavík. „Jedna věc je, jak svoji skladbu vidíte jako skladatel, a jiná, jak ji interpretujete. Já se snažím dávat spoluhráčům jistotu i v jejich skladbách. Basista musí mít vždy přístup k tomu, aby mohl celek ukotvit. Pokud se pohne jinam, měl by jeho funkci nahradit někdo jiný,“ podotýká na adresu role jednotlivých hráčů v kapele.

Poslechněte si ukázky z alba:



V současné době žije Jiří Slavík v Paříži a k tomuto městu si vypěstoval vřelý vztah: „Paříž si drží jistou kulturní identitu, která možná není nejmodernější, ale dává smysl. A to mě přitahuje. Neplatí to například jen pro architekturu, ale i pro umění jako takové.“

V závěru rozhovoru dojde mimo jiné na Slavíkův připravovaný projekt La jeunesse, který bude obsahovat výhradně komponovanou hudbu, a v souvislosti s ním také na obecnější úvahy o kompozici a improvizaci: „Dobrá skladba pro improvizaci je taková, která generuje možný obsah, dává možnosti novým věcem, nabádá muzikanty, aby ten obsah uchopili a pracovali s ním. Kdykoli jsem poslouchal jazzovou hudbu, vždy mi připadal zvláštní moment na začátku improvizace, kdy se změní jazyk, ve kterém byla skladba až doposud napsána. To je jasné, protože ty dva jazyky – komponované hudby a improvizace – jsou odlišné. Proto jsem chtěl napsat něco, co bude od začátku do konce homogenní.“

02850405.jpeg

Rozhovor s Jiřím Slavíkem povede Milan Tesař (Radio Proglas). V pořadu uslyšíte tři skladby z alba In Search Of Soa skupinyFly Agaric (Jiří Slavík – kontrabas, Fred Thomas – bicí, Zac Gvi – saxofon, Francesc Marco – piano).

autor: Milan Tesař
Spustit audio