Jazzové vaření podle Rudyho Linky: Improvizace v hudbě i v kuchyni

14. leden 2014

Mezi novými pořady Českého rozhlasu Jazz vyniká „dokumentárně-kulinářská“ série Jazzové vaření. Pořad spojuje dva zdánlivě neslučitelné světy - jazzovou hudbu a vaření. Hostem prvního dílu (17. ledna ve 14:00, repr. 22:00) bude kytarista Rudy Linka, který se představí nejen coby originální glosátor jazzového dění, ale i jako skvělý kuchař.

Autorský tým Jazzového vaření (Tomáš Černý, Petr Vidomus) navštěvuje kuchyně známých jazzových hudebníků a na pozadí přípravy jejich oblíbeného jídla rozmlouvá o jazzu a všem kolem něj. Jazzmanův osvědčený recept i odehrané skladby jsou následně zveřejněny na webu jazz.rozhlas.cz. „Pořad o vaření by od jazzového rádia asi nikdo nečekal. Už při prvním natáčení se nám ale potvrdilo, že právě v kuchyni se nám s hudebníky daří navazovat až neobvykle blízký kontakt. Je to znát i na prvním díle s kytaristou Rudy Linkou,“ říká dramaturg Petr Vidomus.

Jde jazz a vaření dohromady? „Zcela určitě - v jazzu i ve vaření miluji improvizaci. Nerad vařím z nutnosti, ale prostě proto, že mě to baví. Podobně to mám i s jazzem,“ říká kytarista Rudy Linka, který nás k vaření pozval do jižních Čech - na svou chatu poblíž Prachatic, kde občas hostí i hvězdy Bohemia Jazz Festu, festivalu, který každoročně pořádá.

Linka emigroval do Švédska v devatenácti letech na počátku 80. let - jen s kytarou a prakticky bez peněz. „Tehdy jsem vařit vůbec neuměl, protože do té doby se o mě starala maminka. Jediné, co jsem uměl, byly palačinky. Když jsem přijel do Švédska, jedl jsem je asi dva měsíce v kuse,“ vzpomíná.

Ukázka z natáčení pořadu:



V Jazzovém vaření Rudy Linka uvaří svůj oblíbený burgundský guláš, tedy Boeuf Bourguignon, v podstatě hovězí maso se zeleninou, vařené na červeném víně. „Na tomto místě není radno šetřit,“ připomíná Linka rčení ze své oblíbené italské kuchařky a posluchačům doporučuje použít skutečně kvalitní suroviny i víno (v tomto případě sicilské Nero d'Avola). Z Francie nepochází pouze tento hlavní chod, ale i jablkový koláč, který jazzman-hostitel upeče jako závěrečný dezert. Linkův recept na Boeuf Bourguignon najdete níže.

K Rudy Linkovi jsme ale nepřijeli jen kvůli vaření, ale především kvůli hudbě. Během natáčení přišla řeč na životní peripetie jazzového umělce v New Yorku (kde Linka působí od roku 1985), zákulisí pořádání Bohemia Jazz Festu, představení Linkovy oblíbené historické kytary Jolana a samozřejmě na kytaristovu sbírku LP desek. Nezanedbatelnou kulisou vaření jsou právě ukázky z Linkových oblíbených desek, které hostitel během pořadu notně a s chutí komentuje. Při přípravě burgundského guláše tak zní Dr. John, Hank Mobley, Bill Evans a další (playlist najdete níže).

Jedna ze skladeb (alum Dr. Johna), která při vaření zazněla:



Jazzové vaření bude ČRo Jazz vysílat vždy 3. pátek v měsíci (14:00, repr. 22:00), premiéra je 17. 1.

Boeuf Bourguignon (burgundský guláš) podle Rudyho LinkyPoslechněte si shrnutí potřebných surovin:

1250 g hovězího masa z kližky, nakrájené na 4x4 cm kostky200 g slaniny4 cibule1 hrstka hřibůrajský protlak4 mrkve, nakrájené na kostkychilli papričky dle potřeby1 lžička tymiánupetržel na ozdobujíška na zahuštění0,7 l kvalitního červeného vína (sicilské Nero d'Avola)3 bobkové listyhovězí bujón

Beef bourguignon

Doporučená hudba k vařeníBonnie Raitt - album Nick of Time, skladba Have a HeartDr. John - album Duke Elegant, skladba I'm Gonna Go Fishin'Hank Mobley - album Soul Station, skladba ReememberBill Evans - Complete Village Vanguard Recordings 1961, skladba My Follish HeartKeith Jarrett Trio - album Tokyo '96, skladba It could Happen to you

autor: Petr Vidomus
Spustit audio