Rozhovor měsíce: Noční optika a její Astigma

1. duben 2014

Hosty dubnového Rozhovoru měsíce na stanici ČRo Jazz budou kytarista a skladatel Miroslav Nosek a flétnista Štěpán Zbytovský, dva z pěti členů skupiny Noční optika. V pořadu, který odvysíláme 4. dubna od 14:00, bude řeč především o novém albu Astigma.

Celý rozhovor se nese v odlehčeném duchu a témata striktně hudební se v něm naprosto přirozeně proplétají s povídáním o životě a o věcech zdánlivě podružných. K Noční optice však patří i takové „drobnosti“ jako debata nad gramatickými rody. Protože první CD skupiny mělo název v rodě středním (Herbarium) a album druhé v rodě mužském (Strojek z půdy), je slovo Astigma, tedy název novinky, logicky v rodě ženském.

Od natočení prvních dvou desek se kapela posunula především v barvě zvuku. Například pianista Jakub Dvořáček přibral k akustickému pianu další klávesové nástroje, Štěpán Zbytovský se po letech vrátil k basklarinetu („Objednal si nový basový klarinet z Ameriky“) a přibral altovou flétnu.

Záznam koncertu Noční optiky z United Islands 2013:

Jan Keller, který střídá violoncello a baskytaru, začal pracovat s různými efekty a krabičkami, a Mirek Nosek si nechal postavit novou kytaru. Jak však pánové zdůrazňují, nové nástroje najdou využití výhradně v nových kompozicích: „Ke starším skladbám se moc často nevracíme, jejich aranže neměníme.“

V pořadu se budete moci seznámit s ukázkami tvorby obou dvorních autorů Noční optiky, Miroslava Noska a Jakuba Dvořáčka. Hudebníci hovoří jak obecně o rozdílech mezi jejich tvorbou, tak i o některých konkrétních skladbách.

Nové album například obsahuje kompozici Jakuba Dvořáka s názvem Minotaurus, která je však ve skutečnosti pouze jednou ze tří vět původní skladby. „Jakub je zakuklený cyklista, tedy skladatel cyklů,“ charakterizují naši hosté svého nepřítomného kolegu a dodávají: „Kdybychom nahráli všechny tři věty Minotaura, měla by ta skladba kolem dvaceti minut a úplně by změnila koncepci alba.“

A právě album jako koncept, tedy promyšlený sled skladeb, je dalším tématem rozhovoru. I v době, kdy se fyzické hudební nosiče prodávají minimálně, Štěpán Zbytovský tvrdí: „Nahrávka nějakého promyšleného souboru skladeb bude mít smysl pořád, ať už bude publikována jakoukoli formou. V tomto smyslu mají alba nadále význam. Jestli bude konkrétním nosičem blyštivý kotouček, nebo černočerný harddisk, to je otázka.“

Miroslav Nosek, Štěpán Zbytovský

Noční optika vznikla původně jako kvarteto a angažováním druhého autora, kytaristy Mirka Noska, se ustálila v dnešním pětičlenném složení. To je od prvního alba neměnné (Štěpán Zbytovský, Miroslav Nosek, Jakub Dvořáček, Jan Keller, Jan Linhart) a členové ani nepřemýšlejí o tom, že by mohlo dojít k nějaké změně. Jako jediné možné obohacení se prý do jejich rozprav vrací případné angažování zpěvačky. „Nicméně vždy jsme nakonec přes všechna pozitiva došli k tomu, že nemáme, co by taková zpěvačka zpívala,“ uzavírají naši hosté debatu.

Rozhovor s členy skupiny Noční optika Miroslavem Noskem a Štěpánem Zbytovským vede Milan Tesař (Radio Proglas). V pořadu uslyšíte tři ukázky z alba Astigma – skladby Fialový tapír, Cesta do pravěku a Tišina.

autor: Milan Tesař
Spustit audio