Jak to slyší Michael Krásný? Otestovali jsme Decziho basáka

25. únor 2015

Basista dodávající groove skupině Laca Decziho, Quattro Formaggi nebo Top Dream Company. To je Michael Krásný, jehož sluch jsme otestovali ve speciálním basistickém díle pořadu Tak to slyším já, který vysílá ČRo Jazz 27. 2. od 14:00.

Pořad Tak to slyším já vysílá stanice Český rozhlas Jazz každý čtvrtý pátek v měsíci. Jde o rozhlasovou obdobu rubrik hudebních časopisů, jakými byla česká Melodie nebo je dodnes americký Down Beat (tzv. blindfold test, tedy test na slepo). „Zkušební materiál“ i tentokrát připravil a Michaela Krásného vyzpovídal hudební publicista Jiří Starý.

„Nejvíc mi sedí fusion. Čímž jsem prakticky definoval všechno, protože abys zahrál fusion, tak musíš umět všechno ostatní. Počínaje jazzem, který je ve fusionu úplně základní, a pak dál přes funk, pop, rock k HC,“ řekl ke své stylové rozkročenosti už dříve Krásný pro časopis Muzikus.

Michael Krásný pochází z Opavy, kde začínal v regionálních uskupeních různých žánrů. Po příchodu do Prahy byl přijat na Konzervatoř Jaroslava Ježka, kde studoval hru na kontrabas a současně na VOŠ Jaroslava Ježka, kde studoval hru na basovou kytaru. Zajímavostí je, že zároveň vystudoval elektrotechniku na ČVUT.

Krátce po vydání alba s jeho vlastní skupinou Quattro Formaggi (2012) mu zavolal o několik generací starší trumpetista Laco Deczi – čímž započala dlouhodobější spolupráce, z níž doposud vzešla čtyři alba pro Decziho Cellulu New York. Jeho současné plány jsou velké: „Chci udělat sólovou desku, na které budu nejen hrát, ale i zpívat,“ říká a dokazuje i nedávno publikovaným klipem:

A jak dopadl Krásný v našem poslechovém testu? Zahřívací kolo nemohlo začít jinak než s basovým mágem Jaco Pastoriem (záznam z Offenbachu 1978). „Birdland jsem hrál s mnoha kapelami a tyhle jeho fóry jsem rád stahoval. Tady je používá taky, ale úplně jinak – jsou super!,“ komentuje hit Joe Zawinula se skupinou Weather Report na živé nahrávce.

I dalšího basistu poznal Krásný zcela bez rozpaků: „To je Marcus, že?...úplně boží,“ čímž nám připomněl, že jsme na hosta ze začátku pořadu možná příliš mírní. Po chvíli dodal i název skladby – Power z alba M2 (Marcus Miller) – a historku, která se pojí s Millerovou dopravní nehodou ve Švýcarsku.

Opatrnější byl Krásný při poslechu takřka pop-rockového hitu School Days: Stanleyho Clarka kupodivu nepoznal. „Nikdy jsem ho moc neposlouchal, je to Gary Brown?,“ odhadoval po delší nápovědě.

Dlužno dodat, že další nahrávky – trio S.M.V. nebo typická lichá metra Avishaie Cohena – nedělaly Krásnému sebemenší potíže.

Vedle otázek v rámci „testu na slepo“ v pořadu zazní hudební ukázky Krásného kapely Quattro Formaggi.

Michael Krásný

Seznam testovacích nahrávek:

1) Joe Zawinul: Birdland č. 14 z DVD „Weather Report: Live in Offenbach 1978“

2) Marcus Miller: Power č. 1 z CD „Marcus Miller: M2“

3) Stevie Wonder: Isn´t She Lovely Live - Bass Clinic at MaKo Music, hraje Victor Wooten

4) Stanley Clarke: School Days č. 11 z CD „The Stanley Clarke Band: Up“

5) Marcus Miller: Thunder č. 2 z CD „S.M.V.: Thunder“

6) Avishan Cohen: Smash č. 1 z CD „Avishai Cohen: As Is … Live At The Blue Note“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.