Rozhovor se swingařem Janem Smigmatorem

22. únor 2011

Český rozhlas 2 pořídil rozhovor s mladým swingovým zpěvákem Janem Smigmatorem. Ten k loňským nedožitým 95. narozeninám Franka Sinatry sestavil komponovaný pořad „Pocta Franku Sinatrovi“, se kterým sklízí úspěch na komorních scénách po celé republice.

„Když mi bylo deset, poslouchal jsem hodně dixieland Steamboat Stompers a taky zpěváka Laďu Kerndla. Nevyhnul se mi ani Sinatra a jemu podobní a už zhruba v těch deseti letech jsem věděl, že muzika, která swinguje, mě bude provázet celým životem!,“ řekl o svých začátcích Jan Smigmator v jednom z rozhovorů. Dnes je mu pětadvacet a na koncertech odkazuje na swingové hvězdy, jakými byli Frank Sinatra, Sammy Davis jr., Dean Martin, Bobby Darin, Mel Tormé nebo Tony Bennett.

Poslechněte si rozhovor s Janem Smigmatorem z pořadu Nezatloukat, aneb My dva a čas:

V roce 2008 absolvoval Pražskou konzervatoř v oboru zpěv ve třídě jazzové zpěvačky Evy Svobodové a muzikálového zpěváka Josefa Štágra. Již na škole se ale stal sólistou legendárního Orchestru Václava Hybše, s nímž absolvoval desítky koncertů.

V lednu Bigband Českého rozhlasu pořídil nahrávku, na kterou bandleader Václav Kozel přizval poprvé i Jana Smigmatora. Výsledek (také spolu s doprovodným Swinging Triem) můžete slyšet 26. 2. v 21:00 ve vysílání Dvojky Českého rozhlasu.

Ukázka z koncertu s triem Josefa Vejvody v klubu Reduta:

autoři: Petr Vidomus , Hana Švejnohová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.