Jazzové vaření: Hudební všežravec Tomáš Sýkora

18. červen 2014

Dokumentárně-kulinářská série Jazzové vaření pokračuje na ČRo Jazz svým šestým dílem. Hostitelem bude tentokrát jazzový pianista, skladatel a také vášnivý kuchař Tomáš Sýkora. O jazzu i vaření bude řeč v pořadu, který vysíláme v pátek 20. června od 14:00 na ČRo Jazz.

Na kuchyň v bytě Tomáše Sýkory v Lysé nad Labem dohlíží legendární jazzman Bill Evans, přesněji podobizna známého pianisty, kterou Sýkora dostal od své partnerky k narozeninám. „Evans mě ovlivňoval od samého začátku - jeho poetika jednoduše konvenuje mému hudebnímu cítění,“ vysvětluje Sýkora svůj vztah ke cooljazzové legendě.

Sám Sýkora začal s hudbou relativně později, až do sedmnácti let se totiž věnoval hlavně hokeji. Na Konzervatoři Jaroslava Ježka studoval klavír a skladbu pod vedením Hany Kaštovské a Karla Růžičky. V době natáčení pořadu Jazzové vaření právě dokončoval studium skladby na HAMU.

Tomáš Sýkora uvažuje o roli soudobého skladatele: 

 

 

Skladatelsky se Sýkora dlouho realizoval ve vlastním dvanáctičlenném ansámblu Wrgha POWU Orchestra - multižánrovém tělese, které svým obsazením odpovídá instrumentaci symfonického orchestru v mini podobě. Po druhém, spíše písničkovém albu OpoPOP aktivita této kapely o poznání zvolnila. „Členové orchestru se rozptýlili po republice a trochu jsme usnuli. Ale myslím, že čas Wrgha POWU ještě přijde,“ doufá náš hostitel.

Na úvod pořadu Jazzové vaření se Sýkora pustil do přípravy tomatové polévky z pečených rajčat. „S ženou rádi cestujeme a také poznáváme nová jídla. V poslední době jsme si navykli na lehčí stravu, například saláty,“ vysvětluje skladatel během krájení rajčat. Polévku připravuje zajímavým způsobem: rajčata s česnekem nejprve opeče v troubě, a teprve pak, spolu s kořením, umixuje v mixéru.

Během vaření samozřejmě přišla řeč na Sýkorovy aktuální projekty; posloucháme jeho skladbu A Song About Šoša, která získala cenu OSA za nejlepší jazzovou skladbu roku 2013, ale i pop-soul-jazzový projekt Leny Yellow, tedy zpěvačky Lenky Jankovské, na němž se výrazně podílel:

„Je to velký projekt, pro který jsem aranžoval hudbu pro dechovou sekci a smyčcový kvartet. Také se nám podařilo získat tři vynikající černošské vokalisty z bostonské Berklee College,“ říká Sýkora k desce Positivity, která by měla vyjít v nejbližší době.

 

Při přípravě hlavního chodu - žhavých kuřecích fajitas - Sýkora lehce podváděl, když si vypomáhal receptem z kuchařky Jamie Olivera. Při jejich přípravě jsme řešili další z velkých úkolů mladého skladatele - do podzimu složit hudbu pro bigbandový projekt Prague 6, který iniciovala trumpetistka Štěpánka Balcarová. „Miluji velkokapelová aranžmá, takže něco podobného je pro mě velká výzva. Je zážitek slyšet svou skladbu v bigbandovém provedení a hodně se při takové práci naučíte,“ dodává

Podrobnosti se dozvíte v pořadu Jazzové vaření, který vysíláme 20. června od 14:00 na ČRo Jazz (v repríze ve 22:00). Průvodci budou Tomáš Černý a Petr Vidomus.

Doporučená hudba k vaření

Lena Yellow - album Positivity, skladba Fever

Nedaba - album Songs About, skladba A Song about Šoša

Zdena M. Košnarová - album Do větru a do tmy, skladba Do větru a do tmy

Polévka z pečených rajčatCherry rajčátka, nakrájená rajčata a česnek upečeme na plechu v troubě.Po opečení vše, spolu s kořením, cibulí a olejem vložíme do mixéru a umixujeme. Vzniklou hutnou polévku podáváme s opečenými krutony, ozdobenou bílým jogurtem a snítkou máty.

4 velká rajčataCherry rajčátka4 lžíce balzamica2 červené cibuleMátaBazalkaSůlPepřOlivový olejČesnek

Tomatová polévka z pečených rajčat

Krutony do polévky

Bílý nebo toustový chleba upečeme v troubě, ozdobíme snítkou máty

Žhavé kuřecí fajitas

Salsa1 uzená paprička2 jarní cibulky1 velké rajčePůl svazku koriandru1 čerstvá chilli paprička2 limetky2 lžičky balzamika1 lžíce sojové omáčky

Žhavé kuřecí fajitas

Fajitas2 barevné papriky1 červená cibuleKuřecí prsíčka bez kůže1 lžička sladké paprikyOlivový olej

Rýže a fazole400 g plechovka míchaných fazolíPůl lžičky římského kmínu1 chilli paprička250 g rýže1 citron

K podávání4 tortilly4 lžíce bílého jogurtu20 g sýra feta

autor: Petr Vidomus
Spustit audio