Na čem dělá... Filip Spálený

7. říjen 2015

Pražský baskytarista má momentálně nabitý program. Je na velkém turné se svou kapelou, zkouší s řadou dalších, vydává desku a na plný úvazek učí. Působí však více než spokojeně.

„V současné době mě nejvíce zaměstnává koncertní turné mé kapely Los Quemados s hostem Adrianem Trinidadem z Brazílie, který zpívá a hraje na akustickou kytaru. Los Quemados tvoří kromě mě saxofonista Jakub Doležal, klávesista Jan Bálek, a bubeník Ondřej Pomajsl,“ říká na úvod Spálený.

„Máme během měsíce a půl přibližně 30 koncertů po vlastech českých, ale i v Německu a Polsku. Repertoár tvoří Adrianova autorská tvorba, která se nese v duchu současné brazilské populární hudby. Označuje se jako samba rock, i když v našem podání jde spíše o kombinaci samby a funku, obohacenou prvky jazzu. To v Brazílii běžné není,“ přibližuje styl kapely.

„V září jsme pokřtili v Jazz Docku společné studiové CD a také živé DVD. Bylo to dost práce, protože alba mé kapely si vždy sám míchám i masteruji. Pokud by naše spolupráce s Adrianem kohokoli zajímala, ať zkusí prohledat internet. Určitě ještě stihne alespoň jeden z koncertů. Hrajeme do konce října téměř denně,“ zve na turné.

„Vážím si toho, že se mohu sambu učit hrát přímo s Brazilcem. Připomíná mi to mou přibližně osm let starou zkušenost, kdy jsem se s ekvádorskou zpěvačkou, pianistkou a skladatelkou jménem Andrea Ruilova naučil hrát salsu, montuno, ale i například méně známou cumbiu,“ vzpomíná Spálený. „Stejně jako s Adrianem, šlo i s ní o autorskou muziku. Živé album tehdy vydala Arta.“

 

Ale zpět k samotným Los Quemados. V říjnu jim u labelu Hevhetia vyjde již třetí instrumentální album. Nese název Circling Bird a je plné autorské fusion muziky, na níž se podílí Spálený se saxofonistou Doležalem. „Jsem rád, že kapela teď hodně žije a už se těším, až budu desku držet v ruce. Bylo to hodně práce, komponování, zkoušení, nahrávání, míchání, masterování a vymýšlení obalu.“

Z ostatních kapel, v nichž působí, nelze nezmínit ASPM Jana Spáleného, kapelu basistova otce. „S tátou vlastně hraju odmala. Měl jsem tak například šanci být už v šestnácti letech na pódiu s ním a Petrem Kalandrou nebo ve čtrnácti nahrávat tubu na desku Michalu Tučnému. Tátovi je letos třiasedmdesát a stále spolu vystupujeme.“

„S Milanem Svobodou jde o celoživotní spolupráci,“ zmiňuje své další letité angažmá. „Díky němu jsem začal hrát něco, čemu se říká jazz. Stále mi také otevírá oči v oblasti harmonie. Dnes působím v jeho kvartetu, sextetu i big bandu a máme spoustu úžasných společných zážitků z celého světa – z Mexika, Libanonu, Indie, Turecka, Francie, Anglie, Německa, Švédska, Dánska či Belgie. Těším se teď obzvlášť na koncert k příležitosti čtyřicátého výročí Pražského big bandu. Jako host s námi vystoupí Bob Mintzer.“ Tato výjimečná akce proběhne 18. října v Městské knihovně v Praze.

Neočekávaná je pak Spáleného spolupráce s Jaroslavem Uhlířem. „Jeho písničky s texty Zdeňka Svěráka oceňují hlavně mé ratolesti,“ směje se, „ale mám je rád a navíc často hrajeme na velkých podiích.“ Již přes dvacet let také vystupuje v kapele Šavle meče, funky-jazzrockové formaci, pro kterou skládá a aranžuje Jiří Hála.

03486816.jpeg

Tím však výčet je aktivit zdaleka nekončí. „Z dalších uskupení mohu zmínit fusion kvintet Petra Zemana nebo Prague Connection, hrající hodně převzatých věcí. Jinak jsem rád také za pár celoživotních studiových spoluprací, například s kapelou Jablkoň,“ uzavírá výčet kapel. „Je toho dost, ale abych se snad nenudil, působím ještě jako pedagog na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Na plný úvazek učím baskytaru,“ doplňuje.

Jediná věc, na kterou mnoho času nenachází, je poslech hudby. „Občas na něco náhodou narazím na počítači, ale to spíše zřídka. Jako mladší začínající muzikant jsem hltal vše možné, spoustu alb různých stylů. Od určité chvíle je nicméně dobré dát si pauzu a zkusit hledat svou vlastní cestu,“ říká zkušeně.

„To samé si myslím o hraní na basu. Je prima poslouchat slavné basisty a napodobovat je, ale stejně důležité je i snažit se najít sebe sama, svůj zvuk a způsob vyjádření. Přílišným kopírováním se z člověka může lehce stát něčí plagiát, z čehož se pak velmi těžko dostává.“

www.losquemados.cz

autor: Jan Mazura
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka