Na čem dělá... trumpetista Oskar Török

20. květen 2016

Slovenský trumpetista Török je v Česku známý především jako člen skupin Vertigo nebo Sato-San To, ale přinejmenším stejně aktivní je i na polské scéně. Letos ho čekají zajímavá vystoupení s renomovaným kvintetem Wojteka Mazolewského či Leszkem Możdżerem.

V současnosti tedy hraje v různých projektech a ačkoli žádný nenese jeho jméno, k práci na repertoáru přispívá pokaždé, ať už jde o autorské či převzaté skladby. „Koncertuji poměrně často, ale jen s lidmi, se kterými mě to baví,“ říká Török.

Nejčastěji hraje s formací Wojtek Mazolewski Quintet. „Obsazením je to klasický jazzový kvintet, hudebním stylem však nikoli. Experimentální tvorba je plná žánrových přesahů od jazzu například k reggae, technu, hardcore a punku. S Mazolewskim hrávám již od dob svých studií na Hudební akademii v Katovicích, kde jsem strávil pět let. Na podzim nás čeká turné po Asii, zahrnující Čínu, Koreu a Japonsko.“

Výrazná kapela, v níž hraje nejdéle, je sextet Vertigo. „Náš repertoár tvoří jen autorské kompozice na pomezí jazzu a soudobé vážné hudby.“ Formace Points Septet saxofonisty Luboše Soukupa se pak z jeho pohledu zaměřuje na „hudbu, v níž má velké zastoupení improvizace.“

Török dále působí v uskupeních Points-Rataj Quintet, propojující jazz s elektronikou „trochu jinak“, drum'n'bassových Sato-San To nebo v Čikori Ivy Bittové. Příležitostně vystupuje také s většími ansámbly jako Concept Art Orchestra, Bucinatores Orchestra či Nikola Kołodziejczyk Orchestra. „Musím říci, že v zahraničí, zejména v Polsku, hrávám mnohem častěji než v Čechách, kde už jinak žiji asi šestnáct let,“ dodává Török.

Skladatelská soutěž Karla Krautgartnera 2017 (2. ročník) – Ondřej Štajnochr a Oskar Török

Není tudíž divu, že z plánovaných spoluprací na letošní rok vyzdvihuje koncert s Leszkem Możdżerem a právě s Bittovou v polské Poznani. „Na tohle hraní se moc těším, i když se nejedná o zcela nový projekt. V této sestavě, rozšířené ještě o maďarského saxofonistu Dresche Mihályho jsme už v roce 2012 měli menší turné v rámci projektu Mosty – Gesharim, každoroční akci spojující hudebníky Visegrádské čtyřky.“ Letošní koncert proběhne 25. května.

„Velkým zážitkem pro mne bude také koncert big bandu Wojteka Mazolewského se speciálním hostem Zbigniewem Namyslowskim ve Varšavě na festivalu Weekender,“ zmiňuje akci, která se uskuteční jen o pár dní dříve, 22. května.

Mezi své oblíbence, jejichž desky si často pouští, řadí zejména trumpetisty, především Arve Henriksena z Norska. „Cokoli od něho je dobré. Líbí se mi také album Stretch Music Christiana Scotta nebo Bird Requiem zpěváka a hráče na oud Dhaffera Youssefa. Z koncertů jsem se naposledy velmi dobře bavil na českých Bert & Friends v Jazz Docku.“

autor: Jan Mazura
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.