Rozhovor měsíce: Svoboda a rytmus Oskara Töröka

3. září 2013

Hostem zářijového Rozhovoru měsíce na stanici ČRo Jazz bude trumpetista, skladatel a příležitostný bubeník Oskar Török. Známý je především jako člen skupiny Vertigo, avšak hovořit s ním budeme také o dalších jeho aktivitách – především o nové sestavě kapely Sato-San To nebo o spolupráci s polským basistou Wojtkem Mazolewským. Interview vysíláme 6. září ve 14:00.

„Mám dojem, že jdeme stále dopředu,“ hodnotí Oskar v úvodu rozhovoru dosavadní vývoj skupiny Vertigo a dodává, že má velmi dobrý pocit z nahrávání nového alba, které nedávno proběhlo. Nová deska se má na trhu objevit příští rok a měla by být „v některých skladbách volnější než předchozí alba a v jiných zase písničkovější. Zvukově je to otevřené. Každý může vydávat zvuky, jaké chce, jen musí sloužit hudbě.“

Autorem většiny kompozic bude podobně jako na předchozím CD Metamorphosis Marcel Bárta, dále Dorota Barová a pravděpodobně dvě budou pocházet z dílny pianisty Vojtěcha Procházky. „A také by tam měla být jedna moje skladba, ale ještě nad tím přemýšlím. Sice jsme ji nahráli, ale zatím jí něco chybí,“ dodává Török.

Klavírista Vertiga Vojtěch Procházka se nově stal členem další skupiny, ve které Oskar Török působí, a sice Sato-San To. Další změnou v Sato-San Tu je výměna kontrabasu, na který hrál Jaromír Honzák, za baskytaru, kterou obsluhuje Jaroslav Kovařík. Török popisuje, jak se změny v sestavě promítly do zvuku kapely: „Basy se staly hutnějšími a hlavně s baskytarou se dají dělat větší kouzla s efekty, dá se toho zvukově více dosáhnout. A Vojta Procházka zde používá syntezátory.“ Zatímco s hudbou Vertiga se v mysli Oskara Töröka pojí slovo „svoboda“, jako asociace se jménem skupiny Sato-San To se mu jako první vybaví slovo „rytmus“.

02946334.jpeg

Zatímco například skladba Eľga, kterou trumpetista Oskar Török složil pro Vertigo, vznikala u piana, hudbu pro Sato-San To tvoří společně s bubeníkem Thomem Herianem u počítače. „Thomovy nápady jsou hodně rytmické, někdy jednoduché, zpěvné, výrazné, což má všechno rytmu pomáhat.“ Sato-San To v novém složení zatím dokončilo tři skladby a na dalších bude postupně pracovat.

Poslechněte si ukázku:



Tématem další části rozhovoru je Wojtek Mazolewski Quintet, polská skupina, jejímž je slovenský trumpetista Oskar Török také členem. Brzy má vyjít jejich třetí album Polka, zatím jsou na trhu nahrávky Smells Like Tape Spirit a Wojtek w Czechosłowacji. Proč název druhého z nich odkazuje k někdejšímu Československu (součástí obalu je dokonce československá, respektive česká vlajka), Török netuší: „Sám jsem na to nepřišel. Je to asi taková legrace, nějaký polský humor.“

Zatímco první album Mazolewského kapely je jazzové a navzdory svému názvu nemá nic společného s kapelou Nirvana, CD W Czechosłowacji je z podstatné části laděné do reggae a ska. Trumpetista přiznává, že má reggae rád: „Je to lehká hudba, dá se na ni pěkně skákat, člověk u toho nemusí moc přemýšlet. Jsou to oddechové věci, i když to v našem podání možná není až tak jednoduché.“

Podívejte se na klip:



Dlouhý by byl výčet projektů, na kterých se Oskar Török podílel jako host. V závěru rozhovoru se věnujeme například jeho spolupráci s Ivou Bittovou – jednak v nové verzi skupiny Čikori, ve které Török nahradil trumpetistu Františka Kučeru, jednak na albu Zvon, které obsahuje písně Ivy Bittové s doprovodem členů Čikori, Pražské filharmonie a dalších muzikantů.

02481884.jpeg

V souvislosti s Bittovou, která na albu Zvon zpívá i zhudebněnou poezii, padne otázka, zda jsou pro Oskara důležité texty písní. Odpovídá: „Přiznám se, že až v poslední době začínám vnímat, že lidé zpívají nějaká slova s významem. Takže se to teprve učím. Donedávna to pro mě byl jen zvuk, i když se zpívalo česky nebo slovensky. Hudba u mě vždycky byla na prvním místě.“

V pořadu, který vysíláme 6. září ve 14:00, zazní ukázky skupin Vertigo, Sato-San To a Wojtek Mazolewski Quintet.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.